De Volkskrant, 21-01-2012, van verslaggeefster Janny Groen .2010

Europese rabbi's hekelen Joden A'dam

Het bestuur van de Joodse Gemeente Amsterdam is vrijdag op de vingers getikt door de Conference of European Rabbis (CER), vanwege het besluit de om zijn homostandpunten omstreden opperrabbijn Aryeh Ralbag te schorsen.
    Volgens de Europese koepel van rabbijnen heeft Ralbag 'niet anders gedaan dan herhalen wat in de Torah staat over homoseksualiteit' en heeft het bestuur te zeer rekening gehouden met de gevoelens van het seculiere deel van zijn achterban. Een CER-afgevaardigde komt naar Amsterdam voor nader overleg.

De Britse rabbijn Dayan Lichtenstein waarschuwde donderdag al voor de 'immense' internationale gevolgen van het 'schandalige' besluit. Hij stuurde een pittige e-mail aan bestuursvoorzitter Ronnie Eisenmann. Als het besluit niet wordt teruggedraaid, mag de gemeente het orthodoxe jodendom 'niet langer vertegenwoordigen, in welke vorm dan ook', aldus Lichtenstein, die in het bestuur zit van een andere Europese rabbijnen-koepel, de Rabbinical Centre of Europe.

De e-mail, die Lichtenstein op persoonlijke titel stuurde, zou zijn uitgelekt. Maar volgens Eisenmann heeft de Britse rabbijn deze zelf openbaar gemaakt. 'Hij gooit olie op het vuur. De schorsing van Ralbag was bedoeld als afkoelingsperiode, daar fietst Lichtenstein nu doorheen.'

Ralbag, die in New York woont, raakte deze week in opspraak. Hij had zonder medeweten van het Amsterdamse bestuur een verklaring ondertekend, waarin homoseksuelen wordt opgeroepen in therapie te gaan. Na de ophef in Nederland over de controversiŽle verklaring, liet de opperrabbijn zijn Amsterdamse functie ijlings schrappen van de lijst.

Door zijn 'Nederlandse pet' af te zetten hoopte Ralbag, en aanvankelijk Eisenmann ook, dat de rust zou wederkeren. Maar de geest was uit de fles. Op de facebookpagina van de Nederlands-IsraŽlietische Hoofdsynagoge woedt sinds maandag een felle, soms emotionele discussie. Forumleden eisen Ralbags aftreden, anderen zeggen 'zich (plaatsvervangend) te schamen Joods te zijn'. Er is ook steun voor 'de aimabele opperrabbijn', die er de man niet naar is mensen te kwetsen.

Versplintering

Volgens historicus Bart Wallet van de Universiteit van Amsterdam zit het NIHS-bestuur in een dubbele spagaat: zowel op gemeentelijk als op internationaal niveau. 'De NIHS is formeel orthodox, maar heeft een brede achterban', zegt Wallet, die is gespecialiseerd in de Nederlands-Joodse geschiedenis. 'Met de benoeming van Ralbag was de rechterflank afgedekt. Met die homoverklaring heeft Ralbag het grootste deel, dat niet zo vroom leeft, tegen de haren in gestreken. Versplintering dreigt.'

Blijft Ralbag aan, dan is de liberale flank teleurgesteld. Wordt hij afgezet, dan is niet alleen het ultraorthodoxe smaldeel ontzet, maar komt NIHS ook internationaal in de problemen.

Ralbag, die zondag naar Nederland komt, laat zich niet zomaar opzijschuiven. Voor Nederlandse media houdt de opperrabbijn zich onbereikbaar, maar tegen de Jewish Chronicle Online zei hij donderdag: 'Ik stap niet op en ik trek niets in' (zijn handtekening onder de verklaring, red.).
 IRP:   barbaren discussiŽren onder elkaar wie het meest barbaar isNaar Wetenschap en religie , Wetenschap lijst , Wetenschap overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]