De Volkskrant, 23-01-2012, VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER JANNY GROEN
AMSTERDAM
.2010

Comité vindt schorsing rabbijn 'bijna fascistisch'

'Op de grens van fascisme.' Zo typeert het Amerikaanse comité dat een omstreden verklaring over homoseksualiteit heeft opgesteld de schorsing van opperrabbijn Aryeh Ralbag door de Joodse Gemeente Amsterdam.
'In Israël en de Verenigde Staten zijn, zelfs in dit tijdperk waarin de politieke correctheid op hol is geslagen, de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van godsdienst heilig', schrijft woordvoerster Susie Rosenbluth van The Committee for the Declaration On the Torah Approach To Homosexuality in een e-mail aan de Volkskrant.

'Verbijsterend' vindt het comité dat in Nederland een religieuze leider 'het recht wordt ontzegd zich uit te spreken over eeuwige religieuze waarheden'. Het is het Amerikaanse comité niet goed duidelijk welke joden het bestuur vertegenwoordigt. Wereldwijd hebben liberale joden aangegeven zich niet aan de Thora te kunnen houden. Maar de Joodse Gemeente Amsterdam, ook wel genoemd de Nieuw Israëlitische Hoofdsynagoge (NIHS), zou formeel deel uitmaken van de orthodoxe geloofsrichting, schrijft Rosenbluth. Dan kun je je volgens haar niet beroepen op 'de unieke positie van Nederlandse orthodoxe joden', zoals sommige Amsterdammers hebben gedaan.

Rabbijn Steven Pruzansky uit New Jersey, een van de ondertekenaars die internationale steun voor Ralbag mobiliseert, zegt wel te weten waarin die rare veronderstelling wortelt. 'De Nederlandse maatschappij is zo tolerant, met legale en open prostitutie en sterk afnemende huwelijkstrouw, dat het voor joden die in zo'n omgeving opgroeien onmogelijk is de morele boodschap van de Thora te omarmen. Ze zijn in spirituele shock.'

NIHS-voorzitter Ronnie Eisenmann ziet zulke teksten als 'bewijs dat de handtekening van een Amsterdamse opperrabbijn onder de verklaring van zo'n club misplaatst is'. Een snelle oplossing van de affaire kan NIHS wel vergeten. Ralbag zou zondagavond in Amsterdam komen voor overleg, maar heeft, naar eigen zeggen om veiligheidsredenen, zijn bezoek enkele weken uitgesteld.
IRP:  Naar Wetenschap en religie , Wetenschap lijst , Wetenschap overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]