Volkskrant.nl, 03-09-2011, door Emma van der Wateren uitleg of detail .2010

Koppelsite voor orthodox-joodse homo's en lesbiennes onder vuur

Een rabbijn op de Westelijke Jordaanoever helpt orthodox-joodse homoseksuelen die graag een gezinnetje willen stichten, hun droom te verwezenlijken. Hij koppelt homo's aan lesbiennes via een speciale website.


De koppelsite van rabbijn Arele Harel is net online gegaan en stuit meteen al op stevige kritiek. Andere rabbijnen vinden dat Harel meer moet doen om homo's en lesbiennes aan te moedigen hun seksuele oriŽntatie te veranderen. Groepen die opkomen voor religieuze homoseksuelen zeggen dat Hamel met zijn onderneming homoseksualiteit juist onderdrukt.

De rabbijn benadrukt dat hij gewoon mensen wil helpen bij het krijgen van kinderen, een belangrijk gebod in het jodendom. 'Dit geeft hen de mogelijkheid ouders te worden op een manier die toegestaan is in de Joodse wet', aldus Harel. 'Het voorkomt een conflict tussen hun religieuze en hun seksuele leven.'

Therapie
De meeste rabbijnen moedigen homo's aan hun voorkeur te onderdrukken, of in therapie te gaan om hetero te worden. Harel gelooft dat sommige homoseksuelen hun geaardheid kunnen veranderen met therapie en dat velen dat ook doen. De American Psychological Association meldt echter dat er geen bewijs bestaat dat een dergelijke verandering erg waarschijnlijk is. De methode van de rabbijn is bedoeld voor homo's die niet kunnen veranderen, maar zich wel aan de Joodse wet willen houden en kinderen willen krijgen, aldus Harel.

De rabbijn begon zes jaar geleden al met het koppelen van homo's en lesbiennes. Op zijn nieuwe website meldt hij dat dankzij hem twaalf paren in het huwelijk zijn getreden en dat verscheidene kinderen hebben gekregen.


IRP:  Naar Wetenschap en religie , Wetenschap lijst , Wetenschap overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]