De Volkskrant, 28-04-2015, door Sascha Lehnartz .2010

Andere opinie: hypermoraal helpt niet

Die Welt


Plotseling sprong de actiemoralist Harald Heippner op de buhne bij de talkshow van Gunther Jauch om een minuut stilte te houden voor de overleden vluchtelingen. Heippner werd deze week een mediaberoemdheid omdat hij zijn geste koppelde aan het idee om, zonder nautische kennis, vluchtelingen te gaan redden in een afgetakelde kotter. Dat spreekt voor zijn grote hart - maar niet voor zijn realiteitszin.
    Het moet gezegd, Heippner was niet de enige die afgelopen week met fantasierijke en onrealistische oplossingen kwam. We noemen het dempen van de Middellandse Zee en het verzinken van vluchtelingenboten voordat ze vertrekken. Of de roep om 'veilige corridors' voor vluchtelingen, die vervolgens 'niemand zou mogen afwijzen'.
    De schrille toon moest hier vaak de eigen radeloosheid verhullen. Want de onaangename vraag wat zo'n opendeu rpolitiek zou betekenen voor onze samenlevingen, die de gevolgen moeten dragen, bleef uit. In zoverre is de door Heippner belichaamde kortzichtige humanitaire impuls symptomatisch voor
een trend om elk politiek probleem primair als morele kwestie te zien.
    En was het niet de humanitaire impuls die deze crisis veroorzaakte? Hypermoralist Bernard-Henri Levy (zie zijn column op pagina 22, red.) bezwoer de wereld drie jaar geleden dat in Benghazi een 'bloedbad' voorkomen moest worden.
    Ondertussen gaat LibiŽ aan bloed en chaos ten onder - een van de redenen waarom steeds meer mensen vluchten, en verdrinken. Dat betekent niet dat dictaturen het behouden waard zijn, of dat de Franse filosoof de hoofdschuldige is van de ook buiten LibiŽ wijdverbreide terreur die mensen doet vluchten. Maar het is wel een indicatie dat overdreven moralisme zelden een goede basis vormt voor een slim veiligheids- of migratiebeleid.


Naar Cultuur, gelijkheid , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]