De Volkskrant, 07-05-2013, hoofdredactioneel commentaar, door Henk MŁller
.2009

IsraŽl en SyriŽ

De aanval op Syrische doelen is begrijpelijk. Maar het conflict wordt daardoor complexer en gevaarlijker.


Tussentitel: Iran zal rechtstreeks ingrijpen als Assad valt

Met twee aanvallen binnen 48 uur op doelen bij Damascus is IsraŽl directer betrokken geraakt bij de burgeroorlog in SyriŽ dan ooit. Waar een eerdere aanval op een konvooi raketten bij de Syrische hoofdstad eind januari nog als eenmalige actie kon worden afgedaan, blijkt uit deze nieuwe aanvallen dat Iraans geavanceerd militair materiaal in handen dreigt te komen van Hezbollah. Kennelijk staat het Syrische regime zo onder druk dat Damascus wapens doorsluist naar de Libanese, sjiitische bondgenoot van president Assad .

Voor IsraŽl is het onaanvaardbaar dat aartsvijand Hezbollah over wapens kan beschikken die een bedreiging vormen voor de staat. IsraŽl heeft het recht zichzelf te beschermen. Doelgerichte militaire reacties zijn daarom begrijpelijk en onvermijdelijk. Jeruzalem probeert Assad tegelijkertijd duidelijk te maken dat het in dit conflict geen partij kiest, maar slechts wil voorkomen dat vanuit Libanon raketten op IsraŽl worden afgevuurd.

Die verstandige opstelling dient om Assad en zijn bondgenoten de ruimte te verschaffen om zich terughoudend op te stellen. Tot nu toe lijkt dat te werken. Dat is ook in het belang van IsraŽl zelf, want als Assad valt verdwijnt een 'bekende' vijand die plaats zal moeten maken voor veel onvoorspelbaarder (soennitische) vijanden. Ironisch genoeg lopen de belangen van IsraŽl hier parallel aan die van Iran.

Toch speelt IsraŽl hoog spel. Want door deze acties dreigt een tweede front in dit toch al zo complexe conflict te ontstaan. Sjeik Nasrallah, de leider van Hezbollah, verklaarde vorige week na een bezoek aan Iran dat 'de vrienden van Assad' diens val niet zullen toestaan. Iran zal dan rechtstreeks ingrijpen.

IsraŽl provoceert Iran nu opnieuw. Het blijft spelen met vuur want Iran zit met een duivels dilemma: Teheran wil niet dat Assad valt, maar kan evenmin lijdzaam toezien dat bondgenoot Hezbollah onthand raakt. Daarnaast dreigt de situatie in SyriŽ nu nog complexer en chaotischer te worden dan ze al was, met het risico dat het sneller fout loopt. Om dat te voorkomen, zouden alle partijen een grote terughoudendheid aan de dag moeten leggen, in weerwil van hun krijgslustige retoriek. Want dit conflict kan tot een oorlog in het Midden-Oosten leiden die niemand zal wensen.


IRP:  Die aanval is alleen begrijpelijk voor IsraŽliŽrs, joden, en hen die door IsraŽliŽrs of joden beÔnvloed zijn

Alle inhoudelijke opmerkingen zijn weergaven van IsraŽlische oorlogspropaganda

Naar PVV  , Politiek lijst , Politiek & Media overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]