De Volkskrant, 07-05-2013, door Ad Bloemendaal
.2009

Luchtmacht IsraŽl handhaaft de drie rode lijnen van Netanyahu

Beschiet IsraŽl doelen in SyriŽ om te verhinderen dat hoogwaardige wapens van Assad terechtkomen bij IsraŽls ergste vijanden? Of is er meer aan de hand?


Tussentitel: 'Het belangrijkste feit is dat IsraŽl heeft gehandeld'

De acties van de IsraŽlische luchtmacht in het afgelopen weekeinde, ten noordwesten van de Syrische hoofdstad Damascus, hadden weinig te maken met SyriŽ of de burgeroorlog in dat land. Volgens de meeste commentaren in IsraŽl hadden ze maar ťťn doel: Hezbollah, en vooral Iran, duidelijk te maken dat er 'rode lijnen' bestaan.

De kans dat SyriŽ wraak neemt voor de luchtacties, wordt in IsraŽl klein geacht. De Syrische president Assad heeft zijn handen al meer dan vol aan de rebellen ('terroristen, ongelovigen en zionisten') die zijn regime belagen. Een man in die omstandigheden heeft geen behoefte aan een nieuw front.

Als het gaat om SyriŽ hebben de Verenigde Staten en IsraŽl beide hun rode lijn(en) getrokken. President Obama wil ingrijpen als Assad chemische wapens inzet tegen zijn eigen burgers. IsraŽl trok zelfs drie rode lijnen.

De eerste wordt overschreden als er Syrische chemische wapens in handen komen van 'terreurgroepen', in het bijzonder de sjiitische Hezbollah-militie in Libanon. Sheik Hassan Nasrallah lijkt daar overigens geen haast mee te maken; als hij ze echt had gewild, had hij ze al gehad - hij weet wat hij daarmee zou losmaken. De tientallen soennitische jihad-groepen die in SyriŽ opereren vormen een groter gevaar. Volgens een in de media geciteerde 'hoge bron in het IsraŽlische leger' heeft Assad zijn chemische wapens veilig weggeborgen en is er voorlopig geen reden tot bezorgdheid.

IsraŽls tweede rode lijn geldt het grensgebied. Op de bezette Syrische Golanhoogte, met bufferzones onder toezicht van de Verenigde Naties, heerste sinds de oorlog van 1973 bijna absolute rust. De burgeroorlog in SyriŽ heeft daaraan een eind gemaakt. Steeds vaker vallen er artillerie- en mortiergranaten aan de IsraŽlische kant van de bestandslijn. En na een schietpartij en een ontvoering loopt de duizend leden tellende VN-waarnemersmacht UNDOF op de laatste benen. IsraŽl zal militair ingrijpen als rebellen of Syrische regeringstroepen een aanval uitvoeren over de onlangs extra versterkte bestandslijn.

IsraŽls derde rode lijn moet voorkomen dat drie soorten 'wapens die het spel zouden veranderen' in het bezit komen van Hezbollah. Om te beginnen moderne luchtdoelraketten, zoals de Russische SA-17. IsraŽlische straaljagers kunnen nu nog vrij opereren in het Libanese luchtruim en IsraŽl wil dat graag zo houden. De tweede categorie zijn maritieme raketten, waarmee Hezbollah doelen op 300 kilometer afstand zou kunnen raken. Die doelen zijn niet alleen schepen, maar ook de boorplatforms waarmee IsraŽl sinds kort voor zijn kust aardgas wint. Tenslotte wil IsraŽl voorkomen dat Hezbollah de hand legt op precisieraketten. De Iraanse Fateh-110 haalt zonder moeite Tel Aviv. De raket is tot 100 meter nauwkeurig en dankzij de vaste brandstof altijd klaar voor lancering.

Amerikaanse bronnen - IsraŽl blijft zwijgen - melden dat de aanvallen van het afgelopen weekeinde waren gericht tegen voor Hezbollah bestemde voorraden Fateh-110's. Volgens Amos Yadlin, voormalig hoofd van IsraŽls militaire inlichtingendienst, ging het veeleer om de 'rode lijnen' en de indruk die de luchtactie heeft gemaakt op het naar kernwapens smachtende Teheran. 'Iran test voortdurend de vastbeslotenheid van de VS en IsraŽl inzake de rode lijnen', zei Yadlin maandag. 'Het belangrijkste is het feit dat IsraŽl heeft gehandeld.'

Andere waarnemers vrezen dat Assad zich niet eeuwig zal laten vernederen. Volgens de krant Yediot Acharonot heeft IsraŽl het regime-Assad in een geheime boodschap verzekerd dat de luchtacties niet tegen SyriŽ gericht waren, maar tegen Hezbollah en Iran. Een hele geruststelling voor de van alle kanten belaagde Assad.


IRP: 


Naar PVV  , Politiek lijst , Politiek & Media overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]