De Volkskrant, 26-08-2015, van verslaggever Wilco Dekker .2010

Loonkloof in VS groeit gestaag

Er gaapt een enorme kloof tussen de beloning van de bazen van grote Amerikaanse bedrijven en die van hun werknemers. Zo verdient David Zaslav, de baas van het mediabedrijf Discovery Communications, 1.951 keer zoveel als zijn werknemers, die met gemiddeld 80 duizend dollar (70 duizend euro) niet eens slecht af zijn. Ook bij bekende bedrijven als Microsoft, Starbucks en Nike verdient de topman vele honderden malen meer dan zijn doorsnee-werknemer.

Dat meldt de Amerikaanse banensite Glassdoor op basis van eigen onderzoek. De sinds kort ook in Nederland actieve website, waarop werknemers anoniem hun werkgever kunnen 'recenseren', heeft de bedragen in kaart gebracht vanwege het recente besluit van de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC dat bedrijven de 'loonkloof' vanaf 2017 moeten openbaren in het jaarverslag. Die maatregel is genomen in de hoop dat er een matigende werking van uit gaat. Glassdoor heeft de werknemers bij de grote bedrijven vast gevraagd wat ze verdienen, en die bedragen naast de beloning van de topman gelegd. Zaslav van Discovery verdiende vorig jaar 156 miljoen dollar, vandaar dat het entertainmentbedrijf de loonklooflijst aanvoert.

De baas van fastfoodketen Chipotle is de nummer twee. Hij verdiende 1.522 keer zoveel als zijn werknemers. Steve Ells verdiende 28,9 miljoen dollar, maar omdat zijn werknemers gemiddeld slechts 19 mille krijgen, haalt hij toch de topdrie. Bij de cijfers moet een voorbehoud gemaakt worden: het zijn bedragen die werknemers zelf over hun salaris opgegeven hebben, waaruit Glassdoor een gemiddelde heeft berekend. De cijfers over de beloning van de bazen komen van de SEC. Zo berekend wordt de topvijf gecompleteerd door farmaceut CVS Health, Walmart (de grootste supermarktketen ter wereld) en prijsstunter Target. Daar nam topman Brian C. Cornell 28,2 miljoen dollar mee naar huis, 939 keer meer dan de dertig mille die hij zijn werknemers in doorsnee betaalt.

In de VS is na de kredietcrisis flink gedebatteerd over een acceptabele beloning van bestuurders. 'De middenklasse heeft sinds de crisis geen enkele stijging gekend, terwijl de beloning van bestuurders juist enorm steeg', stelde de Democratische senator Robert Menendez in The New York Times. Na vijf jaar discussie moeten bedrijven nu vanaf 2017 over de loonkloof rapporteren. Volgens Glassdoor verdient de Amerikaanse topman nu gemiddeld 204 keer meer dan zijn werknemer: 15,8 miljoen tegen 77.800 dollar. Dat cijfer wordt nog gedrukt door enkele steenrijke oprichters van succesvolle bedrijven die het zich kunnen veroorloven vrijwel af te zien van salaris. Onderaan de Glassdoor-lijst bungelen Jeff Bezos van Amazon (onlangs nog in het nieuws vanwege de 'darwinistische' bedrijfscultuur) en Mark Zuckerberg van Facebook. Bezos nam genoegen met 1,68 miljoen dollar, slechts vijftien keer het salaris van zijn gemiddelde werknemer. Zuckerberg keerde zichzelf 610 duizend dollar uit, vier keer meer dan zijn personeel.

De VS gaan een stap verder dan de regels in Nederland en in Europa. Nederlandse bedrijven worden alleen geacht intern te discussiėren over een acceptabele loonkloof binnen het bedrijf, maar hoeven daar niet over te rapporteren.
Web:
Enorme loonkloof bij grote Amerikaanse bedrijven
TT:

Extra:

De loonkloof ligt in de VS een stuk hoger dan in Nederland, waar het ruwweg om een factor 40 gaat. Maar dit komt vooral omdat er in de VS veel meer grote ondernemingen zijn dan in Nederland, waar de loonkloof wordt gedempt door bescheiden salarissen bij bijvoorbeeld Reesink of Beter Bed. Op individueel niveau is de kloof kleiner. Volgens onderzoek van de Volkskrant verdient Paul Polman met 9,5 miljoen euro 273 keer het inkomen van een werknemer. Die loonkloof is groter dan bij Amerikaanse reuzen als Apple, Coca-Cola en Ford.


IRP:  


Naar Engeland , Anglicisme home , Rijnlands & Angl., overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]