De Volkskrant, 23-12-2013, door Peter de Waard .2010

Postuum | Edgar Bronfman (84)

Drankmagnaat zette zich in voor 'renaissance van het joodse leven'

De oud-topman van het Seagram-concern leidde ruim twintig jaar lang het Joods Wereld Congres.


Hij moest het laatste hoofdstuk schrijven in de genoegdoening voor de slachtoffers van de Holocaust schrijven, zo vond hij zelf.

Drankenmagnaat, filantroop en de invloedrijke voorzitter van het Joodse Wereld Congres Edgar Bronfman is zaterdag in New York overleden op 84-jarige leeftijd. Bronfman, zoon van de oprichter van de Canadese whiskydistillateur Seagram, zette zich vooral in voor de versoepeling van de emigratie van Joden uit de voormalige Sovjet-Unie. Daarnaast speelde hij een beslissende rol bij het onderzoek naar het naziverleden van de voormalige secretaris-generaal van de VN en president van Oostenrijk Kurt Waldheim. Die zei destijds dat hij niets anders had gedaan dan honderdduizenden andere Oostenrijkers, 'namelijk mijn plicht vervullen als soldaat'.

Van 1971 tot 1994 was hij de baas van het drankenconcern dat in die periode onder meer de Franse cognacfabrikant Martell, Perrier-Jouet Champagne en de vruchtendrank Tropicana overnam. Ook spreidde Seagram zijn vleugels uit naar olie, chemie en ook entertainment, met MGM en het van Philips overgenomen Polygram.

Visitekaartje van het concern was de Seagram Building in New York: een wolkenkrabber die werd ontworpen door de Duitse architect Ludwig Mies van der Rohe en geldt als een meesterwerk in het 'corporate modernism'.

Edgar Bronfman werd geboren in 1928, vier jaar nadat zijn vader Samuel Bronfman, een telg van Oost-Europese joodse immigranten, met een whiskydistilleerderij in Montreal was begonnen. Hij wist dankzij de drooglegging in de VS snel veel geld te verdienen. In 1953 zond zijn vader de jonge Edgar naar de VS om daar een dochterbedrijf op te bouwen. Hij liet zich ook tot Amerikaan naturaliseren.

Na de dood van zijn vader in 1971 volgde Edgar Bronfman hem als topman van Seagram op. Hij ijverde toen al voor een uitreisvisum voor Joden die weg wilden uit de toenmalige Sovjet-Unie. Deze inspanning leidde ertoe dat hij in 1981 werd benoemd tot voorzitter van het Joods Wereld Congres. Hij zou dat tot 2007 blijven. Hij wist de Zwitserse banken ertoe te bewegen 1 miljard dollar terug te geven aan nabestaanden van slachtoffers uit de concentratiekampen die het geld daar voor de oorlog naartoe hadden gebracht. 'Wat wij moeten doen is het laatste hoofdstuk schrijven', zei hij in 1996 toen hij de eerste van zijn vier autobiografische boeken The Making of a Jew presenteerde.

Bronfman zou vijf keer trouwen en zeven kinderen krijgen. In 1975 werd zijn zoon Samuel Bronfman II gekidnapt en werd Bronfman wereldberoemd omdat hij persoonlijk 2 miljoen dollar aan losgeld aan de kidnappers overhandigde. Tot zijn dood bleef hij president van de Seagram Foundation die zich inspant voor 'de renaissance van het joodse leven'. Het trotst was hij op de Bronfman Youth Fellowship, waar wereldwijd duizend vooraanstaande joodse wetenschappers en kunstenaars zijn aangesloten.

Zijn zoon Edgar Bronfman Jr nam in 1994 de leiding van Seagram over. In 2000 werd het concern overgenomen door het Franse Vivendi.
 Naar Wetenschap en religie , Wetenschap lijst , Wetenschap overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]