De Volkskrant, 24-01-2012, VAN ONZE CORRESPONDENT MARC PEEPERKORN 8 dec.2010

Teheran antwoordt met harde taal - Marineschepen naar Straat van Hormuz

'Bijtende sancties' Brussel: boycot van Iraanse olie

De Europese Unie verbiedt met onmiddellijke ingang de aankoop van olie en olieproducten uit Iran. Ook worden de tegoeden van de Iraanse nationale bank in Europa bevroren. Met deze nieuwe sancties hoopt de EU dat Teheran afziet van de ontwikkeling van nucleaire wapens.
De strafmaatregelen tegen Iran zijn het resultaat van m aanden intensief beraad tussen de EU-lidstaten. De Europese Unie is na China de belangrijkste afnemer van Iraanse olie. Om de economieŽn van Griekenland, Spanje en ItaliŽ te ontzien - landen die relatief veel olie uit Iran importeren - mogen bestaande oliecontracten tot 1 juli doorlopen. Als blijkt dat deze landen onevenredig veel nadeel van de olieboycot krijgen, worden zij mogelijk financieel gecompenseerd vanuit de EU.

Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken sprak maandag na overleg met zijn EU-collega's over 'sancties die bijten'. De minister is zeer bezorgd dat Teheran onlangs besloot de verrijking van uranium - noodzakelijk voor de productie van atoomwapens - ondergronds voort te zetten. Rosenthal sloot militaire actie niet uit als Iran daadwerkelijk op het punt staat een nucleair wapenarsenaal op te bouwen. 'Verdergaande opties liggen bij ons niet op tafel maar ze zijn er ook niet vanaf.'

Iraanse ministers dreigden in een reactie op het EU-besluit met een directe totale olieboycot om de Europese economieŽn te ontregelen. Ook zei Teheran opnieuw dat het de voor de handel strategische Straat van Hormuz zou afsluiten. De Amerikaanse, Britse en Franse marine stuurden afgelopen dagen schepen naar de regio om te laten zien dat ze zo'n actie van Iran niet accepteren.

De onderhandelingen tussen de EU-landen liepen vooral vertraging op vanwege Griekenland. Een groot deel van de olie die het land importeert komt uit Iran, dat het onder financieel zeer gunstige voorwaarden levert. Omdat Athene bijna bankroet is, kan en wil het dit voordeel niet missen. De EU-landen zullen voor 1 mei in kaart brengen wat de olieboycot Griekenland lost waarna er zonodig financiŽle hulp komt. 'Dit probleem wordt opgelost', aldus Rosenthal.

Naast de overgangsperiode tot 1 juli voor bestaande oliecontracten, mag Iran ook reeds gemaakt afspraken over de aflossing van schulden in ruwe olie nakomen. Om hoeveel vaten olie dat gaat, kon maandag niet door de EU worden beantwoord. Een betrokkene merkte op dat nieuwe olie-voor-schulden-afspraken niet meer mogelijk zijn.

Het bevriezen van de tegoeden van de Iraanse centrale bank, treft de Iraanse overheid en daaraan verbonden instellingen en bedrijven. Het is niet de bedoeling burgers te raken. Datzelfde geldt voor een verbod op de handel in goud, diamanten en kostbare metalen: particulieren in Iran mogen wel naar de EU blijven exporteren, staatsbedrijven niet.

De nieuwe EU-sancties sluiten aan bij maatregelen die de Verenigde Staten eerder tegen Teheran afkondigden. De Amerikanen maken het financieel vrijwel onmogelijk nog olie uit Iran te kopen.

Analyse: Iraanse burgers zuchten onder inflatie Pagina 13


Red.:   Zou er zonder de invloed van joden nooit komen. Invloed is dus enorm

Onder: hoe de invloed werkt: de vrouw van DSKNaar Wetenschap en religie , Wetenschap lijst , Wetenschap overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]