De Volkskrant, 21-06-2016, door Bor Beekman 2010

Postuum | Anton Yelchin (1989-2016)

Acteur komt om na parkeerongeluk

De in CaliforniŽ opgegroeide Yelchin acteerde al sinds zijn 9de. Het was zijn droom om met Europese cineasten samen te werken.

Een parkeerongeluk is de 27-jarige Amerikaanse acteur Anton Yelchin fataal geworden. Zijn auto rolde zondag onverwachts achteruit nadat de acteur was uitgestapt op zijn eigen oprit.

Yelchin was bekend van zijn rol als Pavel Chekov in Star Trek (2009) en Star Trek into Da rkness (2013), de nieuwste bioscoopreeks naar de sciencefiction-tv-serie uit de jaren zestig. Het personage Chekov, in 2241 geboren in Rusland, kwam ook voor in de originele serie en sprak in het Engels met zwaar Russisch accent tot zijn collega's aan boord van de Sta rship Enterprise. Yelchin nam die wat malle tongval over voor zijn rol in Star Trek onder regie van J.J. Abrams. Toch sprak de in St.-Petersburg geboren acteur, zoon van twee in 1989 naar de Verenigde Staten geŽmigreerde Russisch-Joodse topkunstschaatsers, zowel
perfect Russisch als perfect Engels.

De in CaliforniŽ opgegroeide Anton Votorovich Yelchin acteerde al sinds zijn 9de, werd als tiener gecast voor de door Steven Spielberg geproduceerde miniserie Taken (2002) en viel op met een bijrol als door criminelen gekidnapte tiener in het misdaaddrama Alpha Dog (2006) van Nick Cassavetes. Yelchin was ook te zien in bijrollen in The Beaver (als zoon van een door Mel Gibson geacteerde depressieve vader), Terminator Salvation en Jim Ja rmusch' onorthodoxe vampierfilm Only Lovers Left Alive. Net als Amerikaanse generatiegenoten met mainstream blockbustersucces, zoals Shia LaBeouf en Kristen Stewart, maakte Yelchin er geen geheim van dat zijn hart lag bij Europese cineasten als Haneke, Von Trier en Almodůvar. Ooit hoopte hij met hen te werken. Op filmwebsite IMDB staan nog vijf al opgenomen speelfilms met Yelchin aangekondigd, waaronder een nieuw deel van Star Trek.


Web:
Star Trek-acteur Anton Yelchin doodgereden door eigen auto
TT:Acteur Anton Yelchin uit de nieuwe Star Trek-films is zondag verongelukt bij een auto-ongeval op zijn eigen oprit. Dit bevestigde zijn agent aan persbureau AP.

De 27-jarige acteur werd op de oprit van zijn woning in Los Angeles aangereden door zijn eigen auto. Door de steile oprit rolde de wagen naar beneden, naar de plek waar Yelchin stond. Hij was op weg naar een repetitie met vrienden. Toen hij niet kwam opdagen, namen deze een kijkje bij hem thuis. Daar troffen ze Yelchin dood aan. Hij zat vastgeklemd tegen een betonnen brievenbus en een veiligheidshek.

De acteur, geboren in Rusland, verhuisde als baby met zijn ouders naar de Verenigde Staten. Op jonge leeftijd begon hij zijn carriŤre in Hollywood. Met zijn spel in de misdaadfilm Alpha Dog en de tienerkomedie Charlie Bartlett trok hij voor het eerst de aandacht van een groter publiek. Zijn grootste rol was die van Pavel Chekov in de nieuwe Star Trek-reeks. De derde Star Trek, Star Trek Beyond, komt volgende maand uit.

De in CaliforniŽ opgegroeide Yelchin acteerde al sinds zijn 9de. Het was zijn droom om met Europese cineasten samen te werken.

Een parkeerongeluk is de 27-jarige Amerikaanse acteur Anton Yelchin fataal geworden. Zijn auto rolde zondag onverwachts achteruit nadat de acteur was uitgestapt op zijn eigen oprit.

Yelchin was bekend van zijn rol als Pavel Chekov in Star Trek (2009) en Star Trek into Darkness (2013), de nieuwste bioscoopreeks naar de sciencefiction-tv-serie uit de jaren zestig. Het personage Chekov, in 2241 geboren in Rusland, kwam ook voor in de originele serie en sprak in het Engels met zwaar Russisch accent tot zijn collega's aan boord van de Starship Enterprise. Yelchin nam die wat malle tongval over voor zijn rol in Star Trek onder regie van J.J. Abrams. Toch sprak de in St.-Petersburg geboren acteur, zoon van twee in 1989 naar de Verenigde Staten geŽmigreerde Russisch-Joodse topkunstschaatsers, zowel perfect Russisch als perfect Engels.

De in CaliforniŽ opgegroeide Anton Votorovich Yelchin acteerde al sinds zijn 9de, werd als tiener gecast voor de door Steven Spielberg geproduceerde miniserie Taken (2002) en viel op met een bijrol als door criminelen gekidnapte tiener in het misdaaddrama Alpha Dog (2006) van Nick Cassavetes. Yelchin was ook te zien in bijrollen in The Beaver (als zoon van een door Mel Gibson geacteerde depressieve vader), Terminator Salvation en Jim Jarmusch' onorthodoxe vampierfilm Only Lovers Left Alive. Net als Amerikaanse generatiegenoten met mainstream blockbustersucces, zoals Shia LaBeouf en Kristen Stewart, maakte Yelchin er geen geheim van dat zijn hart lag bij Europese cineasten als Haneke, Von Trier en Almodůvar. Ooit hoopte hij met hen te werken.

Op filmwebsite IMDB staan nog vijf al opgenomen speelfilms met Yelchin aangekondigd, waaronder een nieuw deel van Star Trek.

Bor Beekman
Naar Cultuur, gelijkheid , Albanese cultuur , Sociologie lijst , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]