De Volkskrant, 29-11-2012, van correspondent Jan Hunin 30 nov.2012

Jobbik op zoek naar joodse politici

Als het van de Hongaarse volksvertegenwoordiger Marton Gyongyosi afhangt, wordt straks onderzocht wie in de regering of het parlement van joodse afkomst is. De vertegenwoordiger van het extreem-rechtse Jobbik deed zijn voorstel maandag tijdens een parlementair debat over de toestand in Gaza. Daarbij verweet hij het ministerie van Buitenlandse Zaken een eed van trouw aan IsraŽl te hebben afgelegd.

Zijn voorstel leidde zowel in het regeringskamp als daarbuiten tot een storm van verwontwaardiging. Uit protest kwamen de volgende dag veel parlementsleden een gele davidsster opdagen. Hongarije heeft pijnlijke herinneringen aan de jodenvervolging. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden meer dan een half miljoen Hongaarse joden naar Auschwitz gedeporteerd.

Een verrassing was het voorstel van Gyongyosi niet. Vorige week had Jobbik-leider Gabor Vona tijdens een demonstratie voor de IsraŽlische ambassade al gevraagd uit te zoeken welke politici de dubbele Hongaars-IsraŽlische nationaliteit bezitten.

Het is niet de eerste keer dat Jobbik zich van racistisch taalgebruik bedient. Hoewel Hongarije nog amper joden telt, heeft de partij een antisemitische reputatie. Haar militie, die het vooral gemunt heeft op zigeuners, roept herinneringen op aan de Pijlkruisers, een fascistische beweging die tijdens de oorlog collaboreerde met de Duitsers. Ook sympathiseert Jobbik openlijk met de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad, die de holocaust ontkent en vindt dat IsraŽl van de kaart moet worden geveegd.

Dat er in Jobbik geen plaats is voor joden, bleek enkele maanden geleden, toen een van haar europarlementariŽrs zijn joodse wortels op het spoor kwam. Hoewel partijleider Vona ontkende dat afkomst van belang is, werd de betrokkene gedwongen ontslag te nemen uit zijn partijfuncties.

Jobbik is populair in Hongarije. Tijdens de laatste parlementsverkiezingen was de partij goed voor 17 procent van de stemmen. Alleen de socialisten en de regerende Fidesz-partij van premier Viktor Orban deden het beter.Red.:


Naar Wetenschap en religie , Wetenschap lijst , Wetenschap overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]