De Volkskrant, 27-01-2016, van verslaggevers Jurre van den Berg, Robert Giebels. .2010

PvdA steunt geen moties PVV, dan andersom ook niet?

Zou PvdA-Kamerlid Jan Vos vriendelijk zijn tegen de PVV, dan weet hij zich verzekerd van een Kamermeerderheid voor zijn voorstel om de export van Gronings gas naar nul af te bouwen. Maar Vos wil niet vriendelijk zijn tegen de PVV, naar zijn smaak een partij die racistische taal uitslaat.

'Moties van de PVV steun ik al helemaal niet.' In een PVV-motie, alleen gesteund door de Partij van de Dieren en GroenLinks, stond een jaar geleden hetzelfde als wat Vos nu bepleit: zo snel mogelijk stoppen met het exporteren van Gronings gas.

Dat de PvdA daar nu mee komt heeft met de verkiezingen te maken, weet Vos' tegenstrever, VVD-Kamerlid André Bosman. 'Hij is aan het voorsorteren op een rol in de oppositie en wil het daarom nu snel regelen', zei Bosman tegen nu.nl.

De gaswinning verder afbouwen en de Groningers veel meer voor de aardbevingsschade compenseren, dat wil het grootste deel van de Tweede Kamer. Dinsdagavond is er weer een Kamerdebat met minister Kamp van Economische Zaken over het Groninger gas. Dit keer over het door de Raad van State ingegeven besluit van Kamp om de gaswinning te verlagen tot 27 miljard kubieke meter.

De Kamer wil die hoeveelheid verder verlagen, maar Kamp voelt daar niet voor. Dat kost de schatkist nóg meer miljarden euro's, zei hij 'hoewel ik dat argument zelden gebruik'. De minister wil de winning de komende jaren tussen de 23 en 31 miljard houden, dus rond de 27 miljard. Niet meer fluctueren is volgens de bewindsman goed voor de stabiliteit van de bodem. Veel partijen willen flexibel gas winnen afhankelijk van de intensiteit van de winter. Ook geen goed idee, vindt Kamp.

Hetzelfde geldt voor het voorstel van PvdA'er Vos om de gasexport zo snel mogelijk af te bouwen. 'Dat doen we al zo snel mogelijk', zegt Kamp. Hij is met afnemers België, Duitsland en Frankrijk gaan praten en kon de Kamer de toezegging doen dat tussen 2020 en 2030 de export naar nul zal worden gebracht.

Veel te weinig ambitieus, vindt de Kamer die Kamp nadrukkelijk oproept beter zijn best te doen de export sneller te verlagen en daarmee de gaswinning. PvdA en PVV zijn het daarover roerend eens. Maar steunt de PVV een motie daarover van de PvdA, nu blijkt dat de PvdA principieel geen moties van de PVV steunt? Dat blijkt als de Kamer over de exportafbouw stemt.


Tussenstuk:
Bevingspremie blijft

De populaire 'waardevermeerderingsregeling' voor huiseigenaren in het aardbevingsgebied blijft waarschijnlijk bestaan. Dinsdag tekende zich een brede Kamermeerderheid af voor behoud van de duurzaamheidssubsidie. Gedupeerden met minimaal 1.000 euro bevingsschade kunnen 4.000 euro krijgen voor bijvoorbeeld dubbel glas, zonnepanelen of een zuinige cv-ketel. 'Een heel kleine pleister op een heel grote wond', aldus Eric Smaling (SP). Omdat het oorspronkelijke budget van 125 miljoen nagenoeg op is, liep de
regeling 31 december af. Dat stuitte in Groningen op verzet: de subsidie geldt als enige concrete compensatie voor de aardbevingsoverlast. Sinds eind 2014 is er 31 duizend keer gebruik van gemaakt.Naar Multiculturalisme, cultuurverraad , Multiculturalisme , Allochtonen overzicht  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]