De Volkskrant, 18-06-2013, van verslaggeefster Natalie Righton .2010

Nederland hield stoel warm voor VS

Nederland heeft tot afgelopen maart een tijdje vergeefs getracht het vredesoverleg tussen IsraŽl en de Palestijnen nieuw leven in te blazen. Een bron in het bureau van de Palestijnse president Mahmoud Abbas bevestigde dat maandag tegenover de Volkskrant-correspondent in IsraŽl.

Hij zei dat het slechts ging om 'coŲrdinatie' tussen de partijen en dat de pogingen al snel stukliepen. Ook andere landen deden pogingen. Verder commentaar wilde hij niet geven 'omdat nu alleen de bemiddeling door de Amerikaanse minister John Kerry nog van belang is'. Sinds maart proberen de VS de kar weer te trekken.

Een woordvoerder van het IsraŽlische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt zich niets te herinneren van een Nederlandse bemiddelingspoging, maar het zou hem 'niet verbazen'. Voor Kerry begon, waren allerlei landen op dit gebied actief, zei hij. 'Iedereen maakte ons het hof.'

NRC Handelsblad meldde maandag dat een IsraŽlische en een Palestijnse onderhandelaar deze winter naar Nederland kwamen om te praten. Ex-minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken en VVD-Kamerlid Ten Broeke zouden nauw betrokken zijn geweest bij de gesprekken, die begonnen na het vastlopen van vredesbesprekingen in Amman, begin 2012. Rosenthal,Ten Broeke en het ministerie van Buitenlandse Zaken weigeren commentaar.

De Nederlandse pogingen IsraŽl en de Palestijnen weer aan de onderhandelingstafel te krijgen, zijn uiteindelijk mislukt, maar niet nutteloos geweest, zegt Ko Colijn, directeur van instituut Clingendael voor internationale betrekkingen. Nederland heeft een 'waakvlamfunctie' gehad toen de VS zich even terugtrokken als bemiddelaar en heeft als het ware de stoel warm gehouden voor de VS.

In 2011 trokken de VS zich langzaam terug omdat de spanningen tussen president Obama en de IsraŽlische premier Netanyahu hoog opliepen. De IsraŽliŽrs hadden de Amerikanen meermaals geschoffeerd door de bouw van meer nederzettingen aan te kondigen.Oud-minister Rosenthal gold in het verleden als uitgesproken pro-IsraŽl, wat zijn vredesinzet destijds mogelijk verklaart.

IsraŽl gaat meer samenwerken met Nederland, meldde het kantoor van Netanyahu maandagavond na een gesprek met PvdA-minister Timmermans. Diens partijgenoot Bonis stapte donderdag volgens diverse bronnen op als Kamerlid uit onvrede over het Midden-Oostenbeleid van het kabinet.Naar Multiculturalisme, cultuurverraad , Multiculturalisme , Allochtonen overzicht  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 
[an error occurred while processing this directive]