De Volkskrant, 19-09-2015, door Masha Gessen (The New York Times) .2007

Elton John, Syrië en Poetins comeback

Weg met het gezeur over Oekraïne en homorechten, hier komt Poetin de Syrië-diplomaat.

Tussentitel: De boodschap: Rusland is rationeel, het Westen hysterisch

Vladimir Poetin heeft niet met Elton John gebeld met de suggestie om LHBT(Lesbisch, Homo, Bi en Transgender)-rechten in Rusland te bespreken, maar veel mensen dachten van wel. Maandag schreef John op Instagram dat hij zo'n telefoontje had ontvangen. Dinsdag ging dit bericht helemaal los, en bereikte het zelfs de staatsgezinde geschreven pers in Rusland. Aan het eind van de dag ontkende Poetins woordvoerder dat het telefoontje ooit had plaatsgevonden.

Het zegt iets over de staat van de Russische media dat noch de oppositiejournalisten noch de staatsgezinde eraan dachten om voor publicatie even de persafdeling van het Kremlin te bellen. Beide zijden weten dat sociale media doorgaans een betere bron zijn dan het Kremlin. Maar nog opmerkelijker is dat beide kanten (en een aantal buitenlandse media) geloofden dat Poetin de zanger had gebeld. Hoe kan dat? Als je bedenkt hoe de wereld er vanuit Moskou uitziet, is dat opeens heel logisch.

Twee jaar geleden scoorde Poetin het grootste buitenlands-politieke succes uit zijn carrière: hij kidnapte Syrië.

President Barack Obama had net gefaald om steun van het Congres te krijgen om daar te interveniëren. De Amerikaanse president struikelde en Poetin positioneerde zich plotseling als de ultieme scheidsrechter van oorlog en vrede, en van chemische wapens. Hij publiceerde een opiniestuk in The New York Times dat het beste voorbeeld was van Sovjet-propagandatechnieken sinds de instorting van de Sovjet-Unie. Een beroep doend op internationale instellingen en vraagtekens plaatsend bij Amerikaans 'exceptionalisme', gebruikte hij Amerikaanse idealen en termen om Amerika op zijn plaats te zetten. Hij zat boven op de wereldzaken.

Nu, twee jaar later, is Poetin een internationale paria. Zijn land is onderworpen aan economische en diplomatieke sancties en ervaart de druk van lage olieprijzen. De economie bevindt zich in een doodsspiraal, Poetins handlangers kunnen niet naar het buitenland reizen, en Poetin zelf wordt aan de schandpaal genageld door westerse leiders. En dat alles vanwege twee dingen: de oorlog in Oekraïne en de antihomocampagne van het Kremlin.

Vorige maand kondigde het Kremlin aan dat Poetin de Algemene Vergadering van de VN zal toespreken op 28 september. Hoewel hij voor het eerst sinds 2005 bij deze vergadering aanwezig is, keert hij wel terug naar de plek van zijn overwinning in 2013: toen nam Rusland de controle over de Syrische kwestie over in de Veiligheidsraad. Nu wil hij opnieuw over Syrië komen praten. Dat betekent dat hij Oekraïne en homorechten van de agenda moet krijgen. De afgelopen weken heeft zich een de facto wapenstilstand ontwikkeld in oostelijk Oekraïne - en dat hebben westerse media gezien. Maar hoe moest gecommuniceerd worden dat Rusland zich redelijker kon opstellen inzake LHBT-rechten?

Dat is waar Elton John in het verhaal komt. De zanger woonde vorige week een politieke conferentie bij in Kiev, en sprak met president Porosjenko over LHBT-rechten. Hij positioneerde zich een beetje als mondiale LHBT-ambassadeur. En vertelde de BBC dat hij graag Poetin zou ontmoeten om hierover te praten.

In het Kremlin zouden ze Johns voorstel letterlijk kunnen nemen. De Russische leiders geloven in een mondiale homosamenzwering, een duistere mondiale homoregering die de wereld wil overnemen. In december 2013, toen het Russische parlement de protesten in Oekraïne besprak, waarschuwde het hoofd van de buitenlandcommissie Aleksej Poesjkov dat als Oekraïne richting Westen zou bewegen, het onderdeel zou worden van 'de invloedssfeer van de homocultuur'. In Ruslands meest gelezen krant, werd Elton Johns rede in Kiev vertaald als Johns 'uitnodiging aan Oekraïne om toe te treden tot de homogemeenschap'.

Dus diezelfde krant had zich kunnen indenken dat als Poetin echt met Elton John had gebeld, hij in directe verbinding had gestaan met de homoleiders van de wereld - en had kunnen overbrengen dat hij een redelijk type is en niet zoveel kritiek verdient. Als Elton John die boodschap had overgebracht aan het homo-establishment, had Poetin zijn 'herstart' gehad en kon alle aandacht uitgaan naar Syrië.

Na de initiële vaagheid over Russische doelen in Syrië, zegt Rusland nu dat het wat overblijft van de Syrische staat probeert te verdedigen omdat als die staat helemaal mislukt de situatie zal verergeren. De grotere boodschap is: Rusland is redelijk en rationeel terwijl het Westen, met zijn sancties, hysterisch is en oneerlijk.


Waarom komt Poetin naar de Verenigde Naties en waarom doet hij zo hard zijn best het onderwerp van gesprek te veranderen? De sancties hebben een effect gehad in Rusland en op Russische politici en Poetin hoopt misschien dat ze worden verzacht of opgeheven. Maar nog waarschijnlijker is dat herbevestiging van zijn status als gelijke gesprekspartner van de Verenigde Staten een doel op zich is. Poetin heeft het nodig voor zijn binnenlandse publiek, dat al enige tijd verstoken is van een demonstratie van Ruslands internationale statuur.

Hij heeft het ook nodig voor zichzelf: hoewel het hem niet uitmaakt wat het Westen vindt van Russische politiek, vindt hij het persoonlijk niet prettig om genegeerd te worden. Dit is de man die keihard doorploeterde om een groot feest in Sotsji te organiseren (en toen kwam bijna niemand): hij wil graag rondhangen met de grote jongens.

Echt, hij had Elton John moeten bellen.


Web:
TT:
Waarom komt Poetin naar de Verenigde Naties en waarom doet hij zo hard zijn best het onderwerp van gesprek te veranderen?
 

Terug naar Koude Oorlog revisited , Politiek lijst , Politiek & Media overzicht  , of naar site home .
 

[an error occurred while processing this directive]