Volkskrant.nl, 28-02-2017, column door Heleen Mees .2010

Trumps budgetplannen


Vandaag spreekt president Trump het Congres toe en zal hij zijn budgetplannen nader toelichten. Hieronder enkele commentaren van Amerikaanse media op de – uitgelekte – plannen.

Volgens de Wall Street Journal zijn Trump eerste weken mede gekenmerkt door ‘de opstandige politiek van zijn adviseur Steve Bannon’ maar staat of valt zijn presidentschap met de vraag of hij een conservatieve hervormingsagenda door het Congres kan loodsen. ‘De Trump-Bannon lichtshow heet een goedkeuringscijfer van 44 procent opgeleverd, een modern diepterecord voor de president dat laat zien dat de strategie van polarisatie een plafond heeft’.

‘Trumps politieke lot zal worden bepaald door het conservatieve Republikeinse establishment waar de heer Bannon en zijn bondgenoten zo’n hekel aan hebben. Belastinghervorming – of een grote belastingverlaging - moet dit jaar worden aangenomen. Obamacare moet worden ingetrokken en vervangen door iets dat geen horrorverhalen zal opleveren. Dat vergt overtuigingskracht en het bouwen van coalities, geen polarisatie.’

Volgens Paul Waldman in de Washington Post kan Trumps belofte van ‘massale verhoging van de defensie-uitgaven ten koste gaan van de mensen die op Trump stemden in de hoop dat het hun leven zou verbeteren. ‘Als jij een van die vertrapte, witte Trump-kiezers was uit de arbeidersklasse zou je jezelf kunnen afvragen wat er is gebeurd met al die overwinningen die beloofd werden. Zou Trump niet anders worden? Maar als het om saaie dingen gaat, zoals het federale budget, blijkt Trump hetzelfde te zijn als alle andere Republikeinen.’

The Kansas City Star plaatst vraagtekens bij de hogere defensie-uitgaven en hoe Trump die wil betalen. ‘De publieke omroep en de National Endowment for the Arts opgeven voor een tank is een slecht idee.’ Bovendien staat de krijgsmacht niet alleen onder druk vanwege gebrek aan middelen, betoogt de krant, ‘maar vanwege te grote defensieverplichtingen overal in de wereld’.

The New York Times tenslotte vreest dat de extra 54 miljard dollar voor defensie ‘niet zullen versterken, maar juist ondermijnen’. Temeer daar president Trump tegelijkertijd wil snijden in de budgetten voor Buitenlandse Zaken en ontwikkelingshulp – ‘en hun bijdrage aan Amerikasanse veiligheid is minstens zo belangrijk als meer wapens en troepen’. Trumps keus, waarschuwt de krant, ‘zal miljoenen Amerikanen schade berokkenen terwijl er meer winsten worden binnengeharkt door wapenfabrikanten’.


   

Web:
De Brexit draait wél om de economie
TT:
De Britse elite heeft een ton boter op haar hoofdRed.:  


Naar Onderwijsbeleid, lijst , Rijnlands beleid , Rijnlands beleid, overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]