GeenStijl, 19-08-2016, door Van Rossem uitleg of detail .2010

Wijnberg doet hypocriet over voorpaginamoslim

Ja sorry hoor, normaal negeren we De Correspedant helemaal de moeder en zij ons ook, en dat is een prima verstandhouding voor alle betrokkenen. We leven nou eenmaal in totaal verschillende werelden. Maar nu betrappen we Bobbie Azijnberg toch ff op een hypocriete uithaal, jongens jongens toch. Daar moeten we echt ff een blokje voor inruimen hoor. Meneer Wijnberg heeft een hooghartig verontwaardigd stuk op poten geschreven over de voorpaginamoslim die door de gemene Volkskrant op de foto is gezet. Het hele stuk hoeft u niet te lezen hoor, want de omslachtige manier waarop Wijnberg de islam witwast door te emmeren over 'beeldvorming in de beeldvorming', is echt niet doorheen te komen. Maar onderweg maakt hij maar liefst drie ENORME fouten. En dat terwijl de Correspedant zichzelf altijd aanprijst als 'medicijn tegen de waan van de dag'. In dit geval moeten we echt even tegengif in die kwakzalverij pompen.

FOUT 1: Beeldvorming de schuld geven
Robbie W. beweert in zijn conclusie min of meer dat de man wordt staande gehouden vanwege de beeldvorming over moslims in de media. Wijnberg ziet dat natuurlijk als enige, want de rest van de media doet dat uit "onbewustheid". Wijnberg legt vervolgens heel omslachtig uit dat het eigenlijk de schuld is van een voorpagina die nog gedrukt moest worden, dat de KMar deze moslimachtige man aanhield. Want beeldvorming. Voor wie nu denkt: 'Maar wacht eens even, het is toch ondertussen wel een onomstreden feit dat we in heel Europa moeten vrezen voor aanslagen die jist uit moslimachtige hoek komen?' Daar heeft Robbie natuurlijk k een antwoord op: "En voor wie denkt dat die beeldvorming gebaseerd is op een onderliggende realiteit dat het met name moslims zijn die aanslagen plegen: dat is simpelweg niet juist", schrijft hij. En dat brengt ons op fout 2, want wat Bobby zegt is natuurlijk simpelweg niet waar.

FOUT 2: Verkeerde terreurdata gebruiken
Ter ondersteuning van zijn bewering dat het allemaal "simpelweg" niks met de islam te maken heeft, haalt Robbie W. een voor deugmensen verplicht het-valt-allemaal-wel-mee-rapport uit 2015 aan. "Dit zeer gedetailleerde rapport laat zien dat radicale moslims een minderheid van aanslagplegers van de afgelopen vijftien jaar vormen", zo prijst hij het rapport aan. Maar niet alleen toont het rapport juist dat in terroristisch topjaar 2014 de top 20 aanslagen met allermeeste aanslagdoden wereldwijd bijna allemaal het gevolg waren van islamitische terreur (zie pagina 12/13, hele pdf hierrr), het rapport stopt ook met tellen op 31 december 2014. Waarmee de huidige, actuele situatie in Europa volstrekt onbelicht blijft. Charlie Hebdo, Bataclan, Stockholm, Brussel, Nice, Ansbach, Mnchen, Rouen, London en zo nog een handjevol: allemaal met islam te maken en allemaal n 1 januari 2015. Probeer dan maar eens vol te houden dat het alleen door beeldvorming in de media komt dat moslimachtige mensen in verband worden gebracht met moslimachtige aanslagen. Wat Wijnmans hier doet, is een standaard truukje om passende 'feiten' bij je opinie te zoeken. Terugwerken vanuit de vooraf opgestelde conclusie, heet dat - een beproefde politieke methode om zaken wit te wassen, en die is ook bij De Policorrespondent dus niet ongebruikelijk.

FOUT 3. De pedanterik verwijt de krant dat ie zwart ziet
Dit is misschien nog wel de ergste fout. Robbie W. was, zoals u wellicht nog weet, tussen september 2010 en september 2012 hoofdredacteur van de Next, de kindereditie van NSB Handelsblad. In die krant verschenen in het najaar van 2011 maar bij twee artikelen foto's waarop mensen te zien waren die niets met het onderwerp te maken hadden. In beide gevallen moest Wijnberg diep door het stof, en in 1 geval kostte het hem zelfs een schadevergoeding (antipaywallscreenshot). Maar de feiten verzwijgt Rob Wijnberg, het Pedante Geweten van de Weesperzijde, in zijn j'accuse aan het adres van Philip Remarque. Pot, ketel, Robbie is af.

Tot slot een radiofragmentje. In het kader van de "racisme-estafette" (lolwut?) zat Mohammed Rashid bij NPO Met het Oog op Morgen. Geknipt voor u voor een stukje wederhoor naar de mensen toe: Mo wil graag excuses van De Volkskrant aan de hele maatschappij.

Van Rossem | 19-08-16


Red.:  
 

Naar Alfa-denken, orde, bronnen , Alfa-denken, orde , Sociologie lijst , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]