Volkskrant.nl, 15-11-2012, .2010

'Ik denk wel eens: Leon de Winter is geen Joodse schrijver, maar een schrijvende Jood'OPINIE - Jeroen van Rossum − 15/11/12, 19:00© ANP. Leon de Winter.

opinie Waarom weet Leon de Winter zijn Joodse afkomst toch overal tussen te frommelen, ook als het geen functie heeft?, vraagt Jeroen van Rossum zich af. 'Vreemd. Net als zijn gewoonte om overal racistische complottheorieŽn vol wraak en afgunst voor te bedenken.' .

In zijn opiniestuk over de heksenjacht op Badr Hari noemt Leon de Winter zichzelf een rotjood. Badr Hari - de verdachte bokser die na drie dagen hongeren ondanks een horecaverbod toch maar ergens een broodje ging eten, omdat Estelle Gullit waarschijnlijk nog geen ei kan bakken - was de kutmarokkaan waar de zelfbenoemde rotjood sympathie voor had. Leon de Winter, de professionele rotjood van Nederland.

Framen
Wat is dat toch met Leon de Winter, dat zelfs als er geen enkele aanleiding toe is zijn Joodse afkomst te betrekken in zijn stukken of interviews, hij het er toch tussen weet te frommelen? Bovendien wist hij in dit stuk Badr Hari nog even als kutmarokkaan te framen, terwijl ik vermoed dat diens losse handjes relevanter zijn voor vervolging dan zijn afkomst. Het zal de rechter een rotzorg zijn of Badr Hari uit Marokko komt.

Hoewel het (ook) in dit stuk geen functie heeft, kan Leon de Winter toch niet laten zichzelf zijn favoriete etiket op te plakken. Voor hoeveel procent bestaat het karakter van Leon de Winter eigenlijk uit zijn Joods-zijn? Ik krijg weleens het idee dat Leon de Winter geen joodse schrijver is, maar een schrijvende Jood. Vreemd.

Net als zijn gewoonte om overal racistische complottheorieŽn vol wraak en afgunst voor te bedenken. Want niet alleen Badr Hari mag Leon tot zijn verdedigers rekenen. Ook Bram 'handje contantje' Moszkowicz zou volgens de Winter weleens onterecht het slachtoffer kunnen zijn van jaloerse en zelfs antisemitische rancune. (Zie zijn ingewikkelde complotconstructie, compleet met verwijzing naar WOII via Moszkowicz senior in de Volkskrant van 25 september.)

Hokje
Ik wil best geloven dat Leon de Winter zijn Joodse afkomst koestert, en dat is zijn goed recht. Net als zijn beroep, politieke voorkeur, geaardheid, zelfs zijn lievelingskleur; het zijn allemaal onderdelen van de identiteit van Leon de Winter. Maar soms lijkt het alsof hij de balans een beetje kwijt is.

Alsof hij er zeker van wil zijn dat werkelijk iedereen in Nederland meteen aan het woord 'Jood' denkt, als zijn naam de revue passeert. En alsof we allemaal een eng hokje moeten uitkiezen om de wereld van Leon de Winter overzichtelijk te houden. Zeker iemand die beweert niet religieus te zijn en bovendien een naoorlogs geboortejaar heeft, zou uit meer dingen mogen bestaan dan Joods-zijn.

Jeroen van Rossum is arbeidsmarkt- en communicatiespecialist.

Wolllf
Uit sommige reacties blijkt dat ze het punt in dit artikel totaal hebben gemist. Het punt is dat etniciteit, in dit geval de joodse, er zonder enige aanleiding bij wordt gehaald. Of de schrijver nu joods, Chinees, een Eskimo of iets anders zou zijn geweest, voor de inhoud en mening in het artikel maakt dat niet uit en hoeft het dus ook niet genoemd te worden.
15/11/12 21:47
Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .
reppy59
Wat mankeert jullie Joden toch dat je een vechtpartij tussen een kickbokser (dus een getrainde vechtsporter) en een onschuldige toeschouwer betrekt op jullie problemen in de wereld. Heel het verhaal van de Winter slaat nergens op. Wat kan het mij schelen dat de Winter een Jood is en dat Hari een Marokkaan cq Islamiet is. Het feit is dat een professionele vechtsporter die weet dat zijn handen dodelijk kunnen zijn een onschuldige man aan heeft gevallen. Ga aub niet zielig doen.
15/11/12 21:47
Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .
_han_
Het hele verhaal over joods zijn wordt er door Van Rossum met de haren bijgesleept. Onnodig. Je zou ook gewoon kunnen zeggen dat De Winter altijd vooraan staat als er meningen moeten worden gegeven. En dat hij het liefst een mening heeft die anders is dan die van de meeste anderen, want daarmee kun je jezelf zo heerlijk belangrijk maken. En dat hij dan liever niet luistert naar argumenten van anderen, omdat hij immers gelijk heeft. Kortom, een zelfingenomen haantje.
15/11/12 21:47
Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .
Joost8585
Ik vind het ook veelzeggend dat De Winter in zijn stukje Hari slim noemt. Maar iemand die slim is weet wat een horecagelegenheid is dan wel vraagt dat aan zijn advokaat.
15/11/12 21:44
Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .
Wolllf
Leon de Winter kan niet bevatten dat de sympathieke Badr zulke erge dingen kan doen. Hij verzint dus een complottheorie, zodat Badr in zijn ogen nog steeds sympathiek kan zijn. Het is de fout van de media, jaloerse mensen en het OM. Daarnaast noemt Leon de Winter dat hij joods is en het voor een Marokkaan opneemt. Blijkbaar vindt hij dit uniek, maar ik zie daar racisme in. Wat maakt afkomst immers uit of je het voor iemand opneemt? Kortom: Leon de Winter laat zich teveel leiden door emotie.
15/11/12 21:34
Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .
willemdegraaf
Sorry Leon de Winter (ik ken je niet en ik heb ook niets tegen je) maar toen ik het stuk in de krant las, bekroop mij ook het gevoel dat je je eigen afkomst op een walgelijke manier exploiteert. Waar is dit nou voor nodig... ?
15/11/12 21:11
Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .
Johan Amsterdam
Het Jood zijn, wat het ook is, heeft voor veel mensen een bijzondere waarde. Niet alleen voor Joden. Opvallend is dat het overal bijgehaald wordt. Soms wordt het uit een kinderboek gehaald, soms als symbool voor veiligheid. Maar ja, wat moet je als je tot het uitverkoren volk behoort? Dat moet je altijd laten weten. Ik heb dat niet. Ze, mijn voorouders, hebben er wel naar gezocht, maar niet gevonden. Hoewel, je weet maar nooit, het is ook een keuze.
15/11/12 20:37
Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .
Godeliefje
Angst regeert onder Joden, al onoverkomelijk met gedachten aan de holocaust, klinkt dat schreeuwen vanuit Islam en neo-nazis in Europa, en anti-semieten ook in Nederland hun haat spuien. . Wat de Winter doet is niet anders dan moslims openlijk doen 'mijn hoofddoek is mijn identiteit', etc. . "Alsof hij er zeker van wil zijn dat werkelijk iedereen in Nederland meteen aan het woord 'jood' denkt ... . Dus waarom wil van Rossum de Winter in de Volkskrant tam-tam als 'Jood' publiceren?
15/11/12 20:35
Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .
helianth
Wat een flauw stukje. Bah. Als het op de man spelen zonder inhoudelijke argumenten de toon word...nee dank je. Denk dat deze 'communicatiespecialist' zelf uit balans is.
15/11/12 20:34
Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .
Zoot
Even terzijde: . De vrouw moet koken, en als ze dat niet kan of doet, moet de arme man maar buiten de deur gaan eten. Waarom wordt er niet gezegd dat de man ook zelf zou kunnen leren een ei te bakken? (Deze specifieke man heeft nu ook alle tijd, nu hij nogal locatiegebonden is.)
15/11/12 20:12
Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .
RandyMeyer
Als reactie op de onzin-stukken die Leon de Winter over de lopende strafzaak tegen Badr Hari schrijft heb ik een advies voor beide. Laat Badr in de bajes vanaf vandaag in therapie gaan om zijn abnormale agressie te beteugelen. Ik vrees anders dat hij over een jaar of twee een TBS-maatregel opgelegd zal krijgen. Badr's gedrag en zijn agressie zijn, gezien de reeks van mishandelingen, niet normaal.
15/11/12 19:56
Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .
curio
Het woord jood, na WWII is lang gebruikt om niet-joden een schuldgevoel te bezorgen. Momenteel leeft er niemand meer die schuldig is geweest aan de jodenvervolgingen tijdens het nazi regime. Tijd dat het woord jood van deze negatieve associatie bevrijd wordt en dat jood gewoon gebruikt gaat worden als een term die een religie aangeeft.
15/11/12 19:45
Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .
De Vlier
Ik ben sterk gekant tegen de huidige joodse staat, en vanuit die positie juich ik de acties van De Winter toe.
15/11/12 19:43
Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .
nico6
als joden hun afkomst koesteren door dit in alles te benoemen in wat ze schrijven en dat er dan mensen zijn die denken en ook zeggen die hele vervolging in de tweede wereldoorlog was eigen schuld met je soemelen schaggeren en woekeren
15/11/12 19:27
Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .
Davidof
Jeroen van Rossum is duidelijk niet joods en weet niet waar hij het over heeft. Ik ken genoeg voorbeelden van antisemitisme - wat niet als antisemitisme mag worden bestempeld. Een ding kan ik de lezer meegeven : als je als volk 2.000 jaar (!) vervolgd bent dan heb je een heel scherpe antenne ontwikkeld voor antisemitisme. Antisemitisme wat de niet-jood niet herkent maar de jood zoveel meer. En...De Winter is niet gek !
15/11/12 19:21
Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .
johannes5
Precies, mr van Rossum, bedankt, maar zijn denken is als het liedje, I rather be the hammer than a nail.
  

Naar Cultuur, gelijkheid , Westerse organisatie , Sociologie lijst , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]