De Volkskrant, 02-12-2011, column door Max Pam .2010

Beweringen & bewijzen

Vrijheid is iets van heel lang geleden

Tussentitel: De voor DSK zo fatale dag kan van minuut tot minuut worden gereconstrueerd

Het artikel van Jay Epstein in The New York Review of Books over die fatale dag voor Dominique Strauss-Kahn lost een aantal raadsels op, maar voegt ook een aantal nieuwe toe. Het gaat om 14 mei 2011, toen DSK werd gearresteerd omdat hij een kamermeisje van het Sofitel Hotel in New York tot seks zou hebben gedwongen. DSK kwam ten slotte vrij nadat was gebleken dat het kamermeisje tegenstrijdige verklaringen had afgelegd. Inmiddels zit DSK werkloos thuis en kan hij vergeten dat hij ooit nog eens als president het Élysée zal betreden. Bovendien is een onderzoek gestart naar zijn betrekkingen met een netwerk van prostituees in Noord-Frankrijk.

Allereerst is er het raadsel van de mobiele telefoon. DSK bezat twee blackberry's, waarvan er één nooit meer is teruggevonden. Dat verdwenen mobieltje gebruikte hij voor zijn IMF-contacten. Maar de laatste dagen waren er problemen mee, het ding deed vreemd, hij wilde het laten nakijken, en tegelijkertijd kreeg hij vanuit Frankrijk het bericht dat deze telefoon mogelijk werd afgeluisterd. Dat bericht kwam van 'een vriendin van DSK', die in Parijs op het kantoor van de UMP werkte, de partij van Sarkozy. Eigenlijk is dat weer een raadsel binnen een raadsel.

Verder is er de handel en wandel van het kamermeisje Nifissatou Daillo. Dat er seksueel contact is geweest, is door de advocaten van DSK nooit ontkend. In de suite is 'speeksel vermengd met sperma' gevonden, waaruit ik opmaak dat het kamermeisje de toenmalige directeur-generaal van het IMF heeft gepijpt en het vervolgens heeft uitgespuugd. Daarna is Daillo meteen naar een belendende kamer gegaan, waar zij iemand heeft gesproken. We weten alleen niet wie, want het Sofitel zegt zorgvuldig om te gaan met privacy.

En dan is er het raadsel van de twee mannen die kort na het gebeurde op een veiligheidscamera te zien zijn. Ze geven elkaar een high five en zouden een vreugdedansje hebben gemaakt. Epstein wilde daarover met de securitydienst van het hotel praten, maar die hielden zich schuil. Wel kwam hij erachter dat het hoofd beveiliging van de hotelketen in het verleden nauwe contacten heeft onderhouden met de partij van Sarkozy.

Toch gaat het mij niet om het oplossen of aandragen van raadsels. Wat mij in het uitvoerige verhaal van Epstein opvalt, is de ongelooflijke gedetailleerdheid van de tijden waarop het een en ander is geschied. Die veertiende mei wordt vrijwel van minuut tot minuut beschreven. Vanaf 10.07 uur in de ochtend, toen DSK vanuit Parijs werd gewaarschuwd, is zo'n beetje elke handeling van die dag vastgelegd, met uitzondering van de periode tussen 12.06 uur, toen Daillo de kamer binnenging, en 12.13 uur, toen DSK zijn dochter belde om te zeggen dat hij verlaat was. Voor een man van 62 jaar was DSK behoorlijk snel klaar.

Om 12.28 uur verliet hij het hotel en om 12.54 arriveerde hij bij het restaurant waar hij met zijn dochter had afgesproken. Om 14.15 stapte hij in de taxi naar het vliegveld. Om 14.16 kwam hij erachter dat hij zijn mobiel kwijt was en belde zijn dochter met zijn tweede mobiel. Dochterlief liet om 14.28 uur weten dat zijn eerste mobiel niet in het restaurant was gevonden.

Twee minuten later, om 14.30, werd Daillo in het hotel ondervraagd. Ook haar wederwaardigheden zijn van minuut tot minuut vastgelegd. Zo is zij op 15.28 in het St Luke's ziekenhuis, waar zij wordt onderzocht. Om 15.29 uur belt DSK naar het Sofitel, nog altijd op zoek naar zijn blackberry. Kennelijk argeloos vertelt hij precies waar ze hem op het vliegveld kunnen bereiken. Om 16.45, vlak voor dat het toestel zal opstijgen, wordt hij gearresteerd.

Naast alle Sherlock Holmesachtige conclusies die uit het stuk van Epstein kunnen worden getrokken, toont het aan dat het idee van vrijheid een volstrekte illusie is geworden. Bijna nooit zijn wij nog onbespied, overal worden we gevolgd. Elk telefoontje kon weer worden opgeroepen, beveiligingscamera's volgen elke stap die wij zetten. Zelfs het sleutelpasje van uw hotelkamer noteert precies wanneer u binnen bent.

Ook privacy op internet bestaat niet meer. Het is eenvoudig om uit te zoeken wanneer u naar de porno hebt gekeken, en op welke site. Straks wordt het rekeningrijden ingevoerd, en dan kan per meter worden vastgesteld waar u bent.

Daar is de camera. Trek even uw das recht, of uw rok. Vrijheid is van vroeger. Niets zal onopgemerkt blijven.
Naar Cultuur, gelijkheid , Albanese cultuur , Sociologie lijst , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]