De Volkskrant, 20-05-2011, column door Nausicaa Marbe .2010

De rokkenjager en andere roofdieren

Tussentitel: Er is een wereld van viezeriken met macht en een wereld van hoeders van tucht

Zouden er vrouwen zijn die vaak in contact met machtige mannen komen en nooit seksuele intimidatie meemaken? Zelf kan ik in mijn dagen als interviewer ook terugkijken op onplezierige ervaringen met beroemde heren. Ik maakte korte metten met hun onwelkome avances.

Zulke notoir promiscue mannen met status komen vrouwen tegen die zich niet durven te verweren en daarna zwijgen uit schaamte. Andere vrouwen zwichten voor hun charmes en zwijgen uit eerbied. Weer andere vrouwen weren zich op tijd en zwijgen omdat zo'n sukkel geen aandacht verdient. Maar op een dag komen zulke mannen de vrouw tegen die zal praten. De schande wordt publiek, het schandaal is geboren.

Het geval Dominique Strauss-Kahn voegt zich naar het vertrouwde scenario. Een internationale topman zou een kamermeisje verkracht hebben. Hij wordt spectaculair aangehouden in een vliegtuig, alsof hij een gezochte misdadiger op de vlucht is. Die arrestatie van deze beoogde Franse presidentskandidaat die te boek staat als DSK, vindt ook nog plaats op het vliegveld JFK: de naam van een eveneens promiscue president.

Hier neemt de verbeelding het al over van de feiten. Alsof het lot een hint geeft: wereldmacht, bedorvenheid. Alsof we spionagecodes ontcijferen. Filmisch. Er wordt gefocust op bizarre details over het hotel, de kamer, de schoonmaaktijden, de eventuele standjes. Vragen. Complottheorieën. Roddels. Er verschijnt een foto waarop DSK Máxima de hand schudt. Ai, waar is die jat nog meer geweest? Sensatie alom.

Het verhaal moet aanzwellen, want seks, zelfs seks door geweld, blijkt te banaal om een voorval dagenlang op de voorpagina te houden. De New Yorkse media berichtten dat op dezelfde dag als DSK's arrestatie de zedenpolitie tientallen keren moest uitrukken, onder andere voor de verkrachting van een tienjarig meisje. Maar de grote vis DSK zorgt voor het sappigste schandaal. Internetdossiers worden aangelegd; de autoriteiten zijn beschamend gul met informatie over zijn arrestatie, aanklacht en opsluiting; de foto's moeten zo vernederend mogelijk tonen hoe gebroken de perverseling is.

De Fransen die klagen over dit exhibitionisme, worden weggehoond: in Amerika zijn alle verkrachters tenminste gelijk. De morele balans lijkt hersteld: er is een wereld van viezeriken met macht die denken zich alles te kunnen permitteren, en een wereld van hoeders van wet, tucht en zedelijkheid die voldoende macht hebben om geen seksuele delinquent te ontzien. De goede wereld wint.

Nonsens natuurlijk. DSK is aan niemand gelijk. Ook al zou hij een ordinaire, gewelddadige verkrachter blijken, vooralsnog is hij een trofee. Een trofee voor de Amerikaanse autoriteiten, die eerder de vuige Roman Polanski lieten lopen. Welnu, déze Franse kikker hebben ze bij de kladden, en dat zullen ze tonen ook. Een trofee ook voor de media die de afgelopen weken tevergeefs hebben gewacht op foto's van Bin Ladens lijk. Die satan kregen ze niet, maar de Franse sater wél - zelfs vermoeid en ongeschoren op zijn mug shot. Ook voor de Rikers Island gevangenis is hij een trofee, deze gedetineerde van belang, onder permanente bewaking gesteld tegen zelfmoord. En ook voor zijn medegevangenen is hij een trofee: de inmates verwerven aanzien als het ze lukt een beroemdheid onder hen te grazen te nemen.

De trofeeënjacht is geopend en kent geen grenzen. De journaliste Tristane Banon, die nú aangifte doet van een incident uit 2002, vertelde het verhaal van haar amoureuze stoeipartij met DSK járen geleden op televisie in een gezelschap van roddelbeluste collega's. Ze kirren en smullen bij alle details. Bij de scène dat DSK aan Banons bustehouder sjort, roept een vent 'J'adore, j'adore!'. Wie zo'n gebeurtenis zo frivool voor de camera exploiteert, verliest geloofwaardigheid als aanklager. De moeder van deze dame, een socialistische politica en collega van DSK, maakt het nog bonter: ze adviseerde haar dochter geen aangifte te doen. Hoe berekenend: zo'n waardevol geheimpje kun je vroeg of laat politiek verzilveren.

Maakt dit alles de eventuele verkrachting door DSK minder verwerpelijk? Helemaal niet. Ook hij, de rijke verdachte die geen escort liet komen, maar zich liever zou hebben geworpen op een prooi, was op zoek naar een jachttrofee - als jager op vrouwen. Geen excuus. Maar de moraalridders die hem aan de schandpaal nagelen, hem een onopzichtige rechtsgang ontzeggen en tegelijkertijd smullen van alle seksueel getinte roddels en complottheorieën - nieuws, nietwaar - staan als roofdieren dichter bij DSK dan ze denken.

 

Naar Cultuur, gelijkheid , Westerse organisatie , Sociologie lijst , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]