De Volkskrant, 10-05-2014, column door Olaf Tempelman .2010

Een boek voor...

Olaf Stuger demonstreerde in 2006 tegen Wilders, maar staat in 2014 op de Europese lijst van de PVV. Hoe dat kan, leert Why We Hate Politics van Colin Hay.

Met naamgenoten is het altijd makkelijk sympathiseren. Ik ben een fan van Volkskrant-correspondent Olaf Koens, vond Olaf Thon een zegen voor het Duitse voetbal en steun de acties van de OLAF, de antifraudedienst van de Europese Unie. Helaas heb je ook Olaf Stuger, ex-salesmanager, ex-lobbyist en nu de nummer drie op de Europese PVV-lijst. Stuger zit pas sinds kort bij Geert. Voorheen was hij, onder meer, te vinden bij D66, de VVD en de partij van Pim. Na de dood van Pim was hij een van de aasgieren die cirkelden boven het door Pim achtergelaten gat in de politieke markt. Geert cirkelde daar ook en aasgieren zijn nooit vrienden.

In 2006 organiseerde Stuger een demonstratie tegen de manier waarop Geert met de gedachten van Pim aan de haal ging. De Stuger van toen zag in Wilders 'radicaal-rechts'. Diens gedrag zou ervoor zorgen dat 'de samenleving steeds verder uit elkaar gedreven wordt'. Nu vindt Stuger die uitspraken 'controversieel'. 'Ach, het is acht jaar geleden h', verzuchtte hij in deze krant. Geert en hij blijken altijd 'goed contact' te hebben gehouden en er zijn 'no hard feelings'. Ook Engels: If you can't beat them, join them.

In 2007 publiceerde de Britse hoogleraar Colin Hay de korte en pittige analyse Why We Hate Politics. We zijn politiek gaan haten omdat we politici zijn gaan haten omdat die zichzelf als producten in de markt zijn gaan zetten, zichzelf aanpassen aan de wensen van de markt en daarbij de schaamte voorbij zijn. Hay noemt dat de marketization of political competition en acht politiek zonder een minimum aan overtuigingen ten dode opgeschreven. Als Stuger Why We Hate Politics uit heeft, weet hij zeker dat hij in het Europees Parlement geen probleem van het huidige tijdperk gaat oplossen. Hij s het probleem.
 

Red.:   vermoedelijk is Koens joods, want hij is ook al gestoord


Naar Cultuur, gelijkheid , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]