De Volkskrant, 08-03-2014, rubriek Een boek voor..., door Olaf Tempelman .2010

Een boek voor...

Diederik Samsom doet er goed aan na 19 maart tijd vrij te maken voor het lezen van een 2000 jaar oud taoïstisch meesterwerk
. .

Het is bekend dat men met vleugels kan vliegen; Nog niet bekend is dat men zonder vleugels ook kan vliegen.

Het is bekend dat kennis vergaard wordt door het weten;

Wat nog niet bekend is, is de kennis verkregen door het niet-weten.

Bovenstaande regels zijn meer dan tweeduizend jaar oud en komen uit het klassieke boek van het taoïsme van Zhuang Zi, de meester die zich afvroeg of hij droomde dat hij een vlinder was of dat hij een vlinder was die droomde dat hij Zhuang Zi was.

Een vraag: aan welke fractievoorzitter in de Tweede Kamer dacht u bij deze regels helemaal niet? U antwoordt: ik dacht aan geen enkele fractievoorzitter. Taoïstische paradoxen - meer is minder, weinig is veel, nietsdoen is actie - behoren niet tot het politieke discours. U hebt gelijk, máár: in welke fractievoorzitter zit nou echt geen milligram taoïsme? Ik hoop dat u net als ik aan Diederik Samsom dacht, anders rust dit stukje op drijfzand.

Samsom onderscheidt zich door zijn gedrevenheid, snelheid en kennis, plus een onvermoeibaar vermogen tot uitleggen. Sommigen zeggen dat je wel op de wet van de zwaartekracht kunt vertrouwen, maar niet op Samsoms eerlijke verhaal, en dat hij vroeger voor andere dingen actie voerde dan nu. Dat vind ik flauw: alle serieuze politici sluiten compromissen. Dat de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen voor zijn partij niet gunstig zal zijn, heeft een andere oorzaak: Samsom verwerpt elke taoïstische paradox. Bij hem wordt kennis alleen vergaard door weten en is meer alleen méér: meer uitleg, meer gelijk bij Pauw & Witteman. Op 19 maart zal hij zien dat meer ook minder kan zijn. Als hij na 19 maart De volledige geschriften van Zhuang Zi leest - liefst langzaam - worden de volgende verkiezingen een minder taoïstische ervaring.
Red.:   Vermist: de gebruikelijke vileine kritiek. boekkeuze: zeer lief.
 

Naar Cultuur, gelijkheid , Westerse organisatie , Sociologie lijst , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]