De Volkskrant, 27-04-2010, door Robert Vuijsje, schrijver

.2010

Amsterdam verkleurde nooit zo snel

Een zwarte Surinamer zal zeggen: wij hadden de slavernij, dat was het ergste. Een jood: maar wij hadden de oorlog. Een Marokkaan: ja, maar wij worden nķ gediscrimineerd.

Tussentitel: Leer ook eens mensen kennen die in dezelfde stad in een andere wereld even

Aan de hand van mijn eigen ervaringen wil ik proberen een universeel verhaal te vertellen over wat er in Amsterdam is gebeurd in de laatste, laten we zeggen, dertig jaar. Het zijn mijn eigen ervaringen omdat ik 39 jaar geleden in Amsterdam ben geboren. Deze gebeurtenissen hebben plaatsgevonden tijdens mijn leven. En het is, hopelijk, een universeel verhaal. Het had zich net zo goed in Rotterdam kunnen afspelen. Of in Utrecht of Den Haag. Of in Antwerpen, Parijs of Keulen.

Mijn moeder werd in 1942 geboren in New York. Haar vader was geboren in Petach Tikva, in wat op dat moment nog Palestina heette. Haar moeder kwam uit AlexandriŽ in Egypte. Haar ouders, die allebei via Ellis Island in Amerika waren aangekomen, hadden elkaar ontmoet in New York. De ouders van mijn vader komen uit families die al generaties lang in Amsterdam woonden.

Nadat mijn ouders elkaar hadden ontmoet in een land dat toen nog JoegoslaviŽ heette, kwam mijn moeder in 1962 naar Amsterdam. Daar woonden toen bijna geen buitenlanders, ze was een bezienswaardigheid. Hollanders hadden toen al de gewoonte liever te laten zien hoe goed hun Engels is dan dat ze Nederlands spraken met een buitenlander.


Naar Cultuur, gelijkheid , Albanese cultuur , Sociologie lijst , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]