WERELD & DENKEN
 
 
De Volkskrant, 16-05-2013, column door Bert Wagendorp

.2011


Tegenvaller

Tussentitel: Alweer beroofd. Eerst de Bulgaar, nu de Brusselaar

De EU heeft meer geld nodig en daarom moeten wij 350 miljoen euro extra bijdrage betalen. Als het tegenzit, loopt de tegenvaller misschien wel op tot een half miljard. Na alle euforie vanwege Anouk, die ons eindelijk weer eens naar de finale van het Eurovisie Songfestival had gezongen, was de stemming op het Binnenhof woensdag totaal omgeslagen. Er heerste verslagenheid.

'Dat geld zijn we kwijt', zei Ron Linker van de NOS tegen minister Dijsselbloem van Financiën.

'Dat geld zijn we kwijt', antwoordde Dijsselbloem.

Alweer beroofd. Eerst de Bulgaar, nu de Brusselaar.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken probeerde de zaak nog enigszins te relativeren door te zeggen dat we ook wel eens jaren met 'héle forse meevallers' hadden meegemaakt, maar daarmee kwam hij niet weg. 'Het kan wel oplopen tot een half miljard!', zei de interviewer verontwaardigd, mede namens heel wakker Nederland.

Timmermans knikte. Hij besefte dat geruststellende woorden even niet gepast waren, de consternatie was te groot. Hij zei dat hij 'iedere millimeter' ging gebruiken om de rekening omlaag te krijgen. Je zag 'm denken: onzin.

Daar had je Michiel Servaes, het PvdA-Kamerlid uit Oss. Een gebroken man. 'Zeer, zeer teleurstellend', kon hij nog uitbrengen. Hij vond het een 'cynisch akkoord'. De rekening werd weer eens op het 'bordje van Nederland gelegd'.

Het VVD-bluffertje Mark Verheijen (Venlo): 'We móéten kijken hoe we hier onderuit kunnen komen.' Dat D66 zich al bij de extra bijdrage had neergelegd, vond hij bijna landverraad. 'Die steken een dolkstoot in de rug van het kabinet.'

De verbijsterde Van Hijum (CDA): 'Het is niet uit te leggen dat Brussel hiermee wegkomt.' Het Binnenhof huilde.

De extra miljarden voor het EU-budget van 2013 zijn bedoeld om het Europees Parlement zover te krijgen in te stemmen met de meerjarenbegroting voor de periode 2014-2020. Een grote meerderheid van het parlement, onder wie de partijgenoten van Servaes, Verheijen en Van Hijum, vindt die te laag, maar wil vooral een andere besteding van het geld. Ruim 40 procent van het EU-budget gaat nog altijd op aan het vetmesten van de agrarische sector.

Maar het Brusselse begrotingsgekonkel is veel te ingewikkeld om uit te leggen. Steeds meer Nederlandse parlementariërs richten zich daarom op het simpele EU-bashen. Ook als het nieuws uit Brussel/Straatsburg eigenlijk uit de koker van hun eigen Europese vrienden komt en ze het diep in hun hart eens zijn met wat die willen.

Boze burgers en Haagse populisten houden elkaar in een ijzeren greep. Europa is het monster dat onze schatkist leegmelkt. Wij zijn de Gekke Henkies van de EU: en maar betalen.

Het kabinet maakt straks het geld over, Servaes en Verheijen dekken de aftocht. De eerste wordt geacht simpele boosheid ten toon te spreiden om de SP op afstand te houden, de tweede moet Wilders neutraliseren.

Ooit was Kamerlid een eerzaam beroep, nu ben je acteur in een matig toneelstuk met heel zwakke teksten.

80 procent van onze export gaat naar EU-landen. Die export draagt 4 tot 6 procent bij aan ons bbp: dat zijn tientallen miljarden euro's. Wij danken een groot deel van onze welvaart aan de Europese Unie en de langste tijd van vrede uit de Europese geschiedenis.

Maar daar hebben de schlemielen het liever niet over: electoraal niet interessant. Wat scoort is zeuren over 350 miljoen - iets meer dan wat we per dag uitgeven aan de zorg.


Red.:  Alweer gekwetst. Eerst de illegaal, nu de asielzoeker.Naar  Amerika, leugens  , Amerika lijst  , Politiek lijst  , Politiek & Media overzicht  , of site home  .