De Volkskrant, 23-03-2013, column door Bert Wagendorp .2010

Jihadstrijders

Tussentitel: Het oorlogsmonument is door de vrede achterhaald

Ene Jordi uit Delft, zo werd gisteren bekend, is afgereisd naar SyriŽ, om daar in de burgeroorlog mee te vechten tegen het leger van president Assad. Jordi had een briefje achtergelaten. Wat hij had geschreven is niet bekendgemaakt, en we weten ook niet of Jordi ťcht naar SyriŽ is gegaan of dat hij bij zijn oom in Den Haag zit.

Jordi is de eerste 'bekeerling' die 'jihadstrijder' is geworden. Dat nu ook bekeerlingen al op jihad gaan, was nieuws - moslimjongens van Marokkaanse afkomst, okť, maar van Hollandse bekeerlingen hadden we toch iets meer gezond verstand verwacht.

Vorige week werd bekend dat er in SyriŽ honderd Nederlandse jongens vechten. Dat getal, waarvan we overigens niet weten waarop het is gebaseerd, was voor de Nationaal CoŲrdinator Terrorismebestrijding en Veiligheid reden het dreigingsniveau te verhogen van 'beperkt' naar 'substantieel'. Op de vraag wat we daarmee aan moesten, als burgers, antwoordde nationaal coŲrdinator Dick Schoof: 'Niks.'

Hou dan je kop, vind ik, en informeer discreet degenen die er wel wat mee kunnen. Maar ook de NCTV moet duidelijk maken dat ze ons belastinggeld waard is, en treedt dus regelmatig naar buiten met het terreurweerbericht. Dat kan niet altijd positief zijn, want dan wordt hij wegbezuinigd.

Je zou zeggen: honderd geradicaliseerde jongeren hebben het land verlaten, het dreigingsniveau kan van 'beperkt' naar 'niks aan de hand'. Maar nee, volgens Dick Schoof zit het er dik in dat de jongens na terugkeer aanslagen gaan plegen. Waarop die aanname is gebaseerd zei hij niet, maar we moeten maar aannemen dat Schoof ervoor heeft doorgeleerd.

Deze week werd bekend dat twee van de Delftse jihadstrijders - Delft is een ware kweekvijver voor de jihad - om het leven zijn gekomen in SyriŽ: Mourad en Sofian. Een woordvoerder van de AIVD verklaarde dat nu duidelijk was dat de jihadstrijders niet naar SyriŽ waren gereisd 'om er vakantie te vieren'. Zo zijn ze, bij onze geheime dienst, ze combineren er een messcherpe analytische geest met de nodige humor.

Of de twee Delftenaren echt om het leven zijn gekomen staat overigens niet vast - in SyriŽ wordt buitengewoon slordig omgesprongen met gesneuvelden en even een telegram naar de ouders is er niet bij.

Om de stroom jihadstrijders in te dammen, stelden PvdA, VVD en CDA voor de paspoorten van jongens met jihadplannen in te nemen. Zonder komen ze SyriŽ niet in: zeg maar dag met je handje tegen de jihad. Voorwaarde voor het slagen van het plan is wel dat de jihadist zijn voornemens even meldt bij het gemeentehuis (paspoort meenemen).

Op de vraag naar het waarom van de toegenomen radicalisering onder jongeren, kwam minister Opstelten gisteren tot de volgende twee verklaringen: 1. de situatie in SyriŽ en 2. de toegenomen radicalisering. Goed, bij het eerste kan ik me iets voorstellen. Ik ben ook sterk geradicaliseerd sinds Assad is begonnen zijn volk af te slachten, alleen ben ik geen twintig en veel te laf om naar SyriŽ te gaan.

Er is in beginsel niet eens zo heel veel verschil tussen de jonge moslims die naar SyriŽ gaan om te vechten tegen Assad en de jonge socialisten die in de jaren dertig van de vorige eeuw afreisden naar Spanje om te vechten tegen Franco - uit Nederland ongeveer 700 - : idealisten.

Ook naÔevelingen en jonge romantici kunnen dodelijk zijn; maar het lukt me niet in de Delftse jochies harde jihadstrijders te zien. 'Jihadreizigers', las ik ergens: dat komt al meer in de buurt. Gevaarlijke reizen, dat wel.
Naar Klassenstrijd, pensioenen , Klassenstrijd , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of naar site home .
 

[an error occurred while processing this directive]