De Volkskrant, 15-11-2016, rubriek De kwestie, door Peter de Waard .2010

Wordt Trump ook president van de Fed?

Tussentitel: Bedenkers van complot theorieŽn zullen de komende jaren overuren maken

Rond de Federal Reserve (Fed) doen meer samenzweringstheorieŽn de ronde dan over de Bilderberggroep, de Orde van Vrijmetselaren en de moord op John F. Kennedy samen.

Een daarvan is dat de Titanic in 1912 expres vlak langs een ijsberg koerste, zodat die lek zou slaan en zou zinken. Aan boord waren drie felle en steenrijke tegenstanders van de opzet van de centrale banken (Benjamin Guggenheim, David Astor en Isidor Straus) en zij zouden met het schip in de diepte verdwijnen.

Wie hiervoor de opdracht zou hebben gegeven, is onduidelijk. De naam van de bankier J.P. Morgan wordt genoemd. Hij wilde de macht van de banken bij de Fed veiligstellen. Behalve dat de Fed een jaar na de ondergang van de Titanic met de banken als eigenaar werd opgericht, is daarvoor geen greintje bewijs. Ook de JezuÔeten of de Rothschilds zouden de Fed naar hun hand hebben gezet. Een andere theorie is dat de Fed bewust de beurscrash van 1929 zou hebben veroorzaakt. Nog altijd denken vele Amerikanen dat de Fed daadwerkelijk wordt bestuurd door een geheim Zwitsers genootschap dat met de bankiers van Goldman samenspant.

De samenzweringstheoretici zullen de komende jaren overuren moeten maken. Trump wordt de eerste president die binnen anderhalf jaar binnen de Fed de dienst kan uitmaken. Hij heeft de Fed continu aangevallen vanwege de lage rente en het monetair verruimingsbeleid waarmee getracht is de Amerikaanse economie uit het slop te halen. 'U heeft een zeepbel op de aandelenmarkt gecreŽerd en de spaarders van hun inkomens beroofd. U zou zich moeten schamen', riep hij vlak voor de verkiezingen tegen Fed-voorzitter Janet Yellen.

Trump kan bij de hervorming van de Fed op de steun rekenen van zijn partij. De Republikeinen zien de Fed als een instituut van de Democratische partij, dat voor Obama en Clinton het vuile werk deed. De vingers van vele senatoren jeuken om de boel eens flink op te schudden.

In het zeven personen tellende hoogste bestuursorgaan (board of governors) van de Fed zijn al twee vacatures, omdat de Republikeinse meerderheid in de Senaat de benoeming van de kandidaten van president Obama heeft geblokkeerd. In februari 2018 - over nog geen anderhalf jaar - loopt de termijn af van de huidige Fed-voorzitter Janet Yellen en vlak daarna die van vicevoorzitter Stanley Fisher. Vrijwel zeker zullen die worden vervangen. Vier van de zeven zijn dan Trumpianen. Zij zullen het toezicht op de banken houden. Samen met vijf vertegenwoordigers van de regionale centrale banken zullen de gouverneurs ook het rentebeleid bepalen.

De onafhankelijke Fed die zonder last en ruggespraak opereert, dreigt te worden vervangen door een persoonlijke bankbiljettenpers van een president die nota bene ook nog een enorm zakenimperium heeft.

Het lijkt wel zeker dat de Fed de komende jaren onder de stuurman van kapitein Trump vaak vlak langs een schuldberg zal scheren.Web:
TT:
Nog altijd denken vele Amerikanen dat de Fed wordt bestuurd door een geheim Zwitsers genootschap
Vier van de zeven zijn dan Trumpianen. Zij zullen het toezicht op de banken houdenRed.:  
 

Naar Alfa-denken, orde, bronnen , Alfa-denken, orde , Sociologie lijst , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]