De Volkskrant, 31-07-2014, door Ben Hubbard (The New York Times) .2011

Oorlog IsraŽl-Hamas

Reportage | Gaza

'Kinderen groeien op met wens om wraak'

Na drie weken oorlog is bijna de helft van de Gazastrook onbewoonbaar. Een humanitaire ramp dreigt. 'De raketten van Hamas beschermen ons niet, de tanks en straaljagers beschermen de joden niet.'


Toen hun huis bij de Israelische grens werd verwoest door artillerievuur, vluchtte Ibrahim Hillis met zijn familieleden naar Gaza-stad om een schuilplaats te zoeken. Maar alle scholen en woningen van bekenden bleken volgepakt met lotgenoten.

Daarom zitten Hillis en zijn naasten op een stukje gras achter het ziekenhuis, tussen tientallen andere gezinnen. Ze hebben doeken opgehangen als bescherming tegen de zon.

Voedsel en water zijn schaars. Ambulances met slachtoffers rijden af en aan. 'We zitten in de shit', zegt Hillis (73). 'Er is geen werk, geen geld, geen medische zorg. De strijdende partijen bepalen wat er gebeurt. Wat kunnen wij, de bewoners van Gaza, eraan veranderen?'

Na drie weken oorlog tussen IsraŽl en Palestijnse strijders is een humanitaire ramp in de Gazastrook nabij. IsraŽl heeft zijn aanvallen geÔntensiveerd. Ook de enige elektriciteitscentrale in de enclave werd getroffen. Daardoor is er geen stroom meer voor waterpompen en het rioolsysteem.

Aan Palestijnse zijde is het dodental opgelopen tot boven de 1.200. Onder de slachtoffers zijn ongeveer driehonderd kinderen. Meer dan twintig klinieken zijn beschadigd en 215 duizend mensen zijn hun huis ontvlucht. Hoe langer de oorlog duurt, des te erger het wordt.

Hulporganisaties zeggen dat burgers gevaar lopen door de strijdmethoden van beide partijen. 'IsraŽl en Hamas zijn dit keer de Rubicon overgestoken', zegt Stuart Willcuts van de organisatie Mercy Corps. 'Ze hebben een psychologische grens overschreden en niemand weet wanneer ze stoppen.'

.

Onbewoonbaar

Ook voor de oorlog was de humanitaire situatie in Gaza al precair. De Israelische en Egyptische blokkade - bedoeld om Hamas te verzwakken - verwoestte de economie. De helft van de bevolking is inmiddels afhankelijk van voedselhulp.

Bijna de helft van de enclave is niet meer bewoonbaar. Dat heeft de druk op Gaza-stad enorm vergroot. Daar woonde eenderde van de 1,7 miljoen Palestijnen in de Gazastrook, maar nu zijn dat er veel meer geworden.

'Ons hele leven hebben we oorlog meegemaakt', Sobhi Salim (59). Hij zit met zijn gezin in het park van de Onbekende Soldaat. Hun huis in de wijk Shejaiya is verwoest. Het gezin weet niet waar het na de oorlog moet wonen. Drie neven van Salim kwamen om het leven terwijl ze voor het geweld vluchtten. Een vierde, een strijder voor Hamas, is gedood in een gevecht.

'Zonder politiek akkoord zal er geen oplossing komen', zegt Salim. 'Ze zeggen dat de vrijheid uit de loop van het geweer komt. Maar dat is holle praat.'

Ook als er geen oorlog is heeft IsraŽl een gecompliceerde relatie met Gaza. Het gaat ervan uit dat de enclave niet meer bezet is sinds de terugtrekking van het IsraŽlische leger in 2005. Maar IsraŽl controleert nog steeds Gaza's grenzen, toegang tot de zee en het luchtruim, frequenties voor mobiele telefonie en het bevolkingsregister.

Een baby die in Gaza wordt geboren, krijgt pas na IsraŽlische toestemming een identificatienummer. 'Het is een middel om de mensen te controleren', zegt Sari Bashi van de IsraŽlische organisatie voor burgerrechten Gisha. 'Het is een van de dingen waaraan na de bezetting geen einde is gekomen.'

De Verenigde Naties en de Verenigde Staten beschouwen Gaza als bezet gebied. IsraŽl niet. Ook tijdens de oorlog heeft IsraŽl de levering van voedsel en elektriciteit aan Gaza niet afgesneden.

Nu de krachtcentrale in de enclave is uitgeschakeld, zal Gaza nog afhankelijker worden van IsraŽlische stroomleveranties. Het zal maanden duren voordat de centrale is hersteld.

Acht van de tien kabels waarmee Gaza van IsraŽlische stroom wordt voorzien, zijn beschadigd. Nu komt er alleen nog wat elektriciteit binnen via de twee overgebleven kabels en vanuit Egypte.

IsraŽl stelt dat de oorlog nodig is om een einde te maken aan de raketaanvallen die Palestijnse strijders uitvoeren richting IsraŽlisch grondgebied. En om de tunnels te vernietigen die Palestijnen gebruiken om in IsraŽl aanslagen te plegen of militairen te ontvoeren. Jeruzalem geeft Hamas de schuld van de omvangrijke verwoesting en het grote aantal burgerslachtoffers in Gaza. De strijders zouden hun raketten afvuren vanuit woonwijken.

Deze IsraŽlische argumenten maken de bewoners van Gaza woedend. Ze vinden dat 'het verzet' het recht heeft om terug te vechten tegen de IsraŽlische overmacht. De tactiek van Hamas kan volgens hen geen rechtvaardiging zijn voor het platbombarderen van woningen van burgers.

.

Wraak

'Kijk eens waar we moeten wonen', zegt Insaf Hillis, de vrouw van Ibrahim, in de geÔmproviseerde tent achter het ziekenhuis. 'Van ieder gezin hier is een vader of een broer omgekomen. Hun kinderen zullen opgroeien met de wens om wraak te nemen.'

Het geluid van de oorlog klinkt de hele dag in Gaza: het gezoem van de drones die bewegingen registreren en raketten afvuren, het gedreun van artillerie, het snerpende lawaai van straaljagers die bommen laten vallen.

Soms gaat de telefoon en worden strijders van Hamas bedreigd door mannen met een Hebreeuws accent: 'We zullen je najagen. Waar je ook bent.' De afgelopen dagen werden pamfletten uitgestrooid met een lijst namen van omgekomen Hamas-strijders en de tekst 'Welke naam zal aan deze lijst worden toegevoegd?'

In de oorlog hebben de bewoners van Gaza weinig van Hamas vernomen. Behalve de boodschappen op radio en tv waarin een snelle overwinning op de 'zionistische vijand' wordt voorspeld. Intussen zijn veel Palestijnen op zoek naar een veilige slaapplaats.

Enkele honderden moslims hebben zich verzameld in de Grieks-orthodoxe kerk. Ze slapen in kantoren en gangen en hangen de was op in de binnenplaats. Als het te gevaarlijk is om naar de moskee te lopen, bidden ze in de kerk.

Alaa Sukkar is een van hen. Volgens hem kan alleen vrede tussen IsraŽl en Hamas bescherming bieden. 'De raketten (van Hamas, red.) beschermen ons niet, de tanks en de straaljagers beschermen de joden niet.'

Stuart Willcuts van de internationale hulporganisatie Mercy Corps

Sobhi Salim inwoner van de Gazastrook

van de tien elektriciteitskabels waarmee Gaza van IsraŽlische stroom wordt voorzien, zijn beschadigd.
Red:   Joden zijn kwaadaardig


Naar Cultuur, gelijkheid , Albanese cultuur , Sociologie lijst , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]