Volkskrant.nl, 09-11-2016, column door Paul Krugman (The New York Times). Vertaling: Lisa Negrijn. .2010

NYT-columnist Paul Krugman: 'Nacht van afschuwelijke openbaringen'

Tussentitel: Er blijkt een enorm aantal mensen te zijn die ons idee van waar Amerika voor staat helemaal niet delen

We weten nog niet wie het Kiescollege zal winnen, maar terwijl ik dit schrijf lijkt het erop - ongelofelijk en verschrikkelijk genoeg - dat Donald J. Trump de kiezers op zijn hand heeft. Wat we wel met zekerheid kunnen zeggen is dat mensen zoals ik, en waarschijnlijk zoals de meeste New York Times-lezers, het land waarin we wonen werkelijk niet begrepen. We dachten dat onze medeburgers, wanneer het erop aankwam, niet zouden stemmen op een kandidaat die zo overduidelijk ongeschikt is voor het staatsambt, die zo'n instabiel temperament heeft, die zo eng en tegelijkertijd belachelijk is.

We dachten dat de natie, hoewel we raciale vooroordelen en misogynie nog lang niet ontstegen zijn, door de jaren heen ontzaglijk veel opener en toleranter was geworden.

We dachten dat de grote meerderheid van de Amerikanen waarde hechtte aan democratie en regering volgens de wet.

Nu blijkt dat we het mis hadden. Er blijkt een enorm aantal mensen te zijn - blanke mensen, voornamelijk woonachtig in landelijke gebieden - die ons idee van waar Amerika voor staat helemaal niet delen. Voor hen staat het voor bloed en aarde, voor het traditionele patriarchaat en raciale hiŽrarchie. Dan waren er nog vele anderen die weliswaar die anti-democratische waarden niet delen, maar die desalniettemin bereid waren te stemmen op welke Republikein dan ook.

Ik weet niet hoe we nu verder moeten gaan. Is Amerika een mislukte staat en samenleving? Het lijkt een reŽle mogelijkheid te zijn. We zullen onze moed bij elkaar moeten rapen en voorwaarts moeten gaan, maar dit was een nacht van afschuwelijke openbaringen, en een flinke dosis wanhoop lijkt mij geoorloofd.Red.:  
 

Naar Alfa-denken, orde, bronnen , Alfa-denken, orde , Sociologie lijst , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]