De Volkskrant, 25-01-2017, door Sacha Kester .2010

New York Times: 'If you don't like it here, then leave' van Rutte komt uit boekje van Trump

Mark Rutte heeft met zijn oproep om allemaal even Normaal te Doen de internationale media gehaald. 'If you don't like it here, then leave' kopt de BBC. En: 'Veel Nederlandse burgers zijn met stomheid geslagen nu hun premier, die de opkomst van de populisten probeert neer te slaan, met een strategie komt die zo uit het boekje van president Trump had kunnen komen', schrijft de New York Times.

Afgelopen maandag staarde een gehalveerde Mark Rutte de lezer vanuit alle landelijke dagbladen paginagroot aan. Ernaast stond een tekst die als een schrijven aan alle Nederlanders was opgesteld. Of in elk geval aan alle mensen die het zat zijn dat buschauffeurs worden bespuugd, homoseksuelen worden lastig gevallen en vrouwen van bepaalde types geen hand krijgen (moslims worden nergens expliciet genoemd). 'Doe normaal of ga weg', luidt de oplossing van Rutte voor deze problematiek. Want: 'Als je ons land zo fundamenteel afwijst, heb ik liever dat je weggaat.'

Het bericht is breed opgepikt door de internationale pers: onder andere Russische, Britse, Canadese en Duitse media melden dat de Nederlandse premier mensen oproept om 'te vertrekken als ze niet willen integreren'.

Volgens de New York Times zucht een deel van het establishment hoofdschuddend boven deze boodschap. De krant verwijst naar columnisten, onder wie Bert Wagendorp in de Volkskrant, die de premier afleggen als een 'amateur populist', of zich afvragen of de slogan wellicht is voorgelegd aan kiezerspanel dat 'Normaal. Doen.' vanwege de iets kortere zinsbouw begrijpelijker vond dan 'Normaal doen.''Koning van de consensus'

Dit is 'een compromisloze boodschap van de Nederlandse koning van de consensus', analyseert de BBC. 'Mark Rutte probeert het terrein terug te winnen dat zijn liberale partij heeft verloren aan PVV van de populistische leider Geert Wilders.' Volgens de BBC is juist Wilders ge´nspireerd geraakt door Trump, met boodschappen als 'Make the Netherlands Great Again' en 'The Netherlands is Ours'.
Red.:  
 

Naar Alfa-denken, orde, bronnen , Alfa-denken, orde , Sociologie lijst , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]