De Volkskrant, 12-12-2015, van verslaggeefster Janny Groen .2011

Huizenaar 'was geen jihadist' en wilde slechts hulp geven

Tussentitel: De terroristische strijd faciliteren is ook strafbaar, stelt het OM

Rachid el J. uit Huizen wilde vorig jaar augustus naar Turkije vertrekken en niet in SyriŽ gaan strijden, zoals de AIVD meldde in een ambtsbericht. Hij wilde 'hulpgoederen overdragen aan zijn broer Soufian, die in SyriŽ op een instituut les gaf aan kinderen'.
    El J. (32), nog de enige verdachte in de zaak tegen de twee 'jihadgezinnen' uit Huizen, zei vrijdag op een pro-forma-zitting in de extra beveiligde rechtszaal de Bunker in Osdorp dat hij onschuldig is. Hij hoopt op vrijspraak.
    Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem er niet meer van dat hij zelf in SyriŽ wilde gaan strijden, zoals de AIVD vermoedde. Toch wordt hem ten laste gelegd dat hij in de periode van 1 augustus 2013 tot en met 29 augustus 2014 heeft deelgenomen aan de terreurorganisatie IS.
    Het justitieel optreden tegen de twee Huizense 'jihadgezinnen' veroorzaakte vorig jaar zomer grote commotie. Burgemeester Fons Hertog van Huizen trok de paspoorten in van de ouders, die volgens hem de veiligheid van de kinderen op het spel zetten door ze te willen meenemen naar een oorlogsgebied. De kinderen werden uit huis geplaatst. De ouderparen werden gearresteerd.
    Na een week kwamen drie ouders vrij, onder wie El 3. De kinderen mochten ook snel weer naar huis, omdat nergens uit was gebleken dat de ouders niet goed voor hen zorgden. Alleen Mourad M., de vader van het andere gezin, bleef langer vastzitten. Bij huiszoeking zou bij hem jihadistisch materiaal zijn aangetroffen. De zaak tegen M. is inmiddels geseponeerd.
    El J. wordt wel vervolgd. Hij ontkent dat zijn broer Soufian, die in januari in SyriŽ is omgekomen, aan het strijden was. Soufian is niet gesneuveld, maar 'overleden bij het aanmaken van een oliekachel', stelde El l's raadsman Michiel Pestman gisteren. 'Zijn dood heeft niets met de strijd te maken.'
    Volgens het OM schrijft Soufian zelf in zijn testament dat hij naar SyriŽ is vertrokken voor deelname aan de jihad 'om de islam te laten heersen op aarde'. Inhoudelijk wordt de zaak tegen El J. volgend jaar mei behandeld.

.

Red:  


Naar Cultuur, gelijkheid , Albanese cultuur , Sociologie lijst , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]