De Volkskrant, 28   -12-2011, van correspondent Rolf Bos .2010

Agressief tegen 'afvallige' joden

De getuigenis op tv van het meisje Naíama dat niet meer naar school durft te lopen, brengt IsraŽl in beweging tegen de ultraorthodoxe jongemannen die Ďonkuiseí vrouwen belagen.

Tussentitel: Verspild joods zaad, zo geloven ze, brengt demonen naar buiten

Wat zijn dat voor jonge IsraŽliŽrs in zwarte jassen die jonge Joodse meisjes op weg naar school voor hoer uitmaken? Wat bezielt ze om IsraŽlische politiemannen 'nazi's' noemen? Waarom verjagen ze vrouwen naar de achterste zitplaatsen in de bus?

Hoe ťťn incident een natie in beweging kan zetten. Het begon afgelopen vrijdag op de IsraŽlische televisiezender Kanaal 2. Het 8-jarige meisje Na'ama Margolese uit de IsraŽlische stad Beit Shemesh vertelde huilend dat ze niet langer naar school durfde te lopen. Onderweg naar school werd ze beschimpt door ultraorthodoxe jongemannen, die meenden dat ze niet 'kuis' gekleed was.

Het was het laatste in een reeks incidenten waarbij ultraorthodoxe mannen een negatieve hoofdrol speelden. Eerder dit jaar was er een incident in het leger waar religieuze militairen zich tijdens een officiŽle bijeenkomst demonstratief afkeerden van vrouwelijke collega's die zongen en dansten.

Een paar weken terug stond het land op zijn achterste benen toen een ultraorthodoxe man een vrouw naar de achterste zitplaatsen in een bus verwees, officieus gebruik op sommige buslijnen die van en naar orthodoxe wijken rijden. De vrouw weigerde. Ze stuurde beelden van het incident naar de media.

Het televisie-item met de kleine Na'ama was klaarblijkelijk de druppel. De uitzending was vrijdag nauwelijks afgelopen, of op Facebook volgde een oproep om met 'duizenden naar Beit Shemesh te gaan om de kleine Na'ama te beschermen'.

Niet alleen duizenden vrouwen trokken gisteravond naar de op 30 kilometer van Jeruzalem gelegen stad, ook politici en ultraorthodoxe vrouwen ťn mannen demonstreerden. Rabbijn Dov Lipman sprak de menigte toe. Hij omschreef zichzelf als een 'moderne ultraorthodoxe jood' die het 'extremisme' wil bestrijden.

En vanuit zijn residentie stak president Peres de betogers een hart onder de riem: 'Niemand heeft het recht een meisje, of een vrouw, of wie dan ook te bedreigen. Zij zijn niet de baas in dit land.'

'Zij', dat zijn ultraorthodoxe joden, ook wel charedisch of chassidisch genaamd. Bebaarde mannen, gekleed in zwarte jassen en zwarte hoeden, met payots, pijpekrullen, langs het hoofd. Zo'n 10 procent van de totale bevolking (ruim 7 miljoen) kan onder de noemer gekwalificeerd worden. En over het algemeen doen ze geen vlieg kwaad.

Ze wonen van oudsher in Jeruzalem, maar zijn de laatste decennia ook meer en meer te vinden in steden als Beit Shemesh en Safad. Ze leven volgens de joodse wetten (halacha). Hun vrouwen zijn kuis gekleed, het haar verstopt onder een hoofddoekje of - liever nog - een pruik. De gezinnen zijn kinderrijk.

Ze leven in hun eigen wereld. De wijk Mea Shearim in Jeruzalem wordt op sabbat afgesloten met hekken. Het is een gemeenschap met een eigen taal (jiddisch) waar moeilijk vat op te krijgen is. De leden hebben hun eigen kranten (vaak zonder foto's van vrouwen), of vernemen het laatste nieuws van de vele muurkranten (pashkvilim).

Veel van de mannen bestuderen hun hele leven, gesubsidieerd door de staat, de joodse geschriften in een jesjiva, waar wereldse vakken niet op het rooster staan. Als ze niet willen, hoeven ze niet in dienst. Sommigen, er zijn vele bewegingen binnen de ultraorthodoxe gemeenschap, zijn 'anti-zionist' en tegen de staat IsraŽl, omdat een joodse staat pas nŠ de komst van de messias zou mogen ontstaan.

De jongemannen die de laatste tijd de buitenwereld maar ook de eigen gemeenschap terroriseren zouden tot een kleine groepering behoren die Sikarikim wordt genoemd. 'Sicarri' waren tweeduizend jaar geleden, rond de tijd van de Romeinen, extremisten die zich met hun messen ('sica') keerden tegen joden die in hun visie afvallig waren.

Fanatiek-religieuze jongemannen die vrezen dat het zien van een modern geklede vrouw kan leiden tot een zaadlozing, de grootste aller zonden. Verspild joods zaad, zo geloven ze, brengt demonen naar buiten, die in het verleden onder meer de Holocaust veroorzaakt zouden hebben.

Het IsraŽlische CBS heeft berekend dat, gezien de onstuimige groei van de chassidische gezinnen, in 2059 eenderde van de bevolking van IsraŽl van ultraorthodoxe huize zal zijn.

Het is een toekomstbeeld dat veel liberale en seculiere IsraŽliŽrs zorgen baart. 'Waarom denk je dat zoveel IsraŽliŽrs twee paspoorten hebben?', vroeg een jonge IsraŽlische vrouw, Smadar, gisteravond in Beit Shemesh. Half grappend vervolgde ze: 'En dat is heus niet alleen omdat we zo bang zijn voor de Palestijnen en de omringende Arabische landen.'
 

Naar Cultuur, gelijkheid , Westerse organisatie , Sociologie lijst , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]