De Volkskrant, 27-12-2011, van correspondent Rolf Bos .2010

8-jarige Na'ama bespuwd door ultraorthodoxe mannen

Meisje confronteert IsraŽl met discriminatie vrouwen

De 8-jarige Na'ama is binnen een paar dagen hťt symbool voor de vrouwenemancipatie in IsraŽl geworden. Het meisje verscheen vrijdagavond huilend op de IsraŽlische televisie waar ze vertelde dat ze niet meer naar school durfde te lopen. Onderweg werd ze regelmatig, zei ze snikkend, door volwassen ultraorthodoxe joodse mannen uitgescholden en bespuwd. Ze zou niet 'kuis' gekleed gaan.
    Het spuw- en scheldincident tegen Na'ama Margolis in Beit Shemesh, een stad ten westen van Jeruzalem met een grote ultraorthodoxe bevolkingsgroep, staat niet op zich. De IsraŽlische media staan bol van verhalen over discriminatie van vrouwen door sommige ultraorthodoxe joden. In openbare bussen worden vrouwen gedwongen achterin te zitten, in het leger lopen orthodoxe mannelijke soldaten boos weg als vrouwelijke militairen zingen en dansen, advertenties met vrouwen zijn vrijwel geheel uit het straatbeeld van Jeruzalem verdwenen.
    In sommige Jiddische kranten is het tevergeefs zoeken naar foto's waarop vrouwen staan. Een treffend voorbeeld vormde de beroemde foto uit het Witte Huis waar de Amerikaanse president Obama naar de legeractie tegen Osama bin Laden zit te kijken. Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton is in enkele ultraorthodoxe kranten uit het beeld verdwenen.
    De laatste maanden is de discriminatie tegen vrouwen meer aan de oppervlakte gekomen, zeker in delen van IsraŽl waar grote groepen ultraorthodoxe joden wonen. In Beit Shemesh, waar ultraorthodoxe en gematigd orthodoxe joden dicht bij elkaar wonen, kwam het nabij een meisjesschool al eerder tot schermutselingen. Het incident tegen Na'ama Margolis, een meisje van overigens orthodoxe huize, vormde afgelopen week een voorlopig dieptepunt.
    Een cameraploeg van de IsraŽlische televisie die in de buurt van de meisjesschool opnamen wilde maken van een bord met discriminerende teksten, werd zondag gemolesteerd door een groep ultraorthodoxe mannen.
    Premier Netanyahu opende zondag de kabinetsvergadering met de verklaring dat dit niet het 'IsraŽl is dat hij voor ogen heeft'. Hij riep ultraorthodoxe rabbijnen op segregatie hard te veroordelen. Sommige van hen gaven daar gehoor aan. Duizenden vrouwen hebben aangekondigd deze week in Beit Shemesh te komen demonstreren tegen discriminatie. Het aantal ultraorthodoxe, chassidische joden maakt zo'n 10 procent uit van de IsraŽlische bevolking.
 

Naar Cultuur, gelijkheid , Westerse organisatie , Sociologie lijst , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]