WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Cultuur, gelijkheid, joods: man-vrouw

.2010

Voor buitenstaanders zijn de man-vrouw verhoudingen binnen de joodse cultuur vriwjle onbekend, tenzij je bepaalde joodse schrijvers hebt gelezen (Philip Roth, bijvoorbeeld) en goed tussen regels door kan lezen. En bij de verwesterde joden levende in Europa en Amerika is het allemaal een stuk minder. Maar de joden zijn net als de Arabieren een semitisch volk uit het Midden-Oosten, en de gelijkenissen doen zich steeds meer gelden daar waar ze de meerderheid vormen: in Israel:


Uit: De Volkskrant, 20-12-2011, column door Rolf Bos, correspondent in IsraŽl en de Palestijnse gebieden.

Fundamentalistische mannen

IsraŽl krijgt de vrouwonvriendelijke trekken van zijn regio

Wat is dat toch voor een obsessie die mannen met overmatige gezichtsbeharing voor vrouwen hebben? Afgelopen vrijdag stapt Tanya Rosenblit in bus 451 die van Ashdod naar Jeruzalem rijdt. Ze is de eerste passagier en vindt een zitplaats voorin. Twee haltes later stapt een ultraorthodoxe man in, herkenbaar aan zijn fikse baard, zwarte hoed en dito jas.
    De chassidische jood blijft geschokt in de geopende deur staan als hij Rosenblit gewaar wordt. Hij vraagt waarom zij niet achterin plaatsneemt, zoals gebruikelijk op lijn 451. Wanneer de 28-jarige Rosenblit weigert te verkassen noemt hij haar een shikse, Jiddisch voor niet-joodse vrouw, en blijft hij in de geopende busdeur staan zodat de bus niet verder kan rijden. Tegen de chauffeur moppert hij dat hij 'in zijn recht staat als betalende passagier' en dat vrouwen achter in de bus plaats dienen te nemen.
    Buiten verzamelt zich ondertussen een groepje andere ultraorthodoxe mannen, de spanning loopt op. De buschauffeur belt de politie, die al snel arriveert. De agent spreekt even met de man in de deur en verzoekt Rosenblit vervolgens of zij eventueel achterin wil gaan zitten. De IsraŽlische Rosa Parks - Rosa Parks was de zwarte vrouw die in de jaren zestig in de VS in een bus weigerde plaats te maken voor een blanke Amerikaan - schudt haar hoofd. Man in zwart stapt boos uit, bus rijdt naar Jeruzalem.
    Zomaar een incidentje, waarbij een fanatieke fundamentalist een hoofdrol speelt?
    Nou, nee. Wat ooit in de orthodoxe wijken van Jeruzalem begon (de bepruikte orthodoxe vrouwen nemen vrijwillig achter in de bussen plaats), is inmiddels een landelijk fenomeen. Op een vijftigtal buslijnen van en naar orthodoxe delen van de grote steden gaan vrouwen braaf achterin zitten. De fundamentalistische mannen met hun grote zwarte hoeden en baarden zitten voorin.    ...
    In Jeruzalem, steeds meer een intens religieuze stad, zijn vrouwen nagenoeg uit de reclame-uitingen verdwenen. In het leger keren orthodoxe mannelijke soldaten zich af als tijdens ceremoniŽle feestjes vrouwelijke dienstplichtigen zingen en dansen. Vrouwen worden geweerd uit de eenheden waar veel religieuze soldaten dienen.   ...


Red.:    Al verschrikkelijk genoeg - zou het een neger overkomen, stond de hele Angelsaksische wereld op zijn kop. Maar het volgende is nog duidelijker:


Uit: De Volkskrant, 27-12-2011, van correspondent Rolf Bos

8-jarige Na'ama bespuwd door ultraorthodoxe mannen

Meisje confronteert IsraŽl met discriminatie vrouwen

De 8-jarige Na'ama is binnen een paar dagen hťt symbool voor de vrouwenemancipatie in IsraŽl geworden. Het meisje verscheen vrijdagavond huilend op de IsraŽlische televisie waar ze vertelde dat ze niet meer naar school durfde te lopen. Onderweg werd ze regelmatig, zei ze snikkend, door volwassen ultraorthodoxe joodse mannen uitgescholden en bespuwd. Ze zou niet 'kuis' gekleed gaan.
    Het spuw- en scheldincident tegen Na'ama Margolis in Beit Shemesh, een stad ten westen van Jeruzalem met een grote ultraorthodoxe bevolkingsgroep, staat niet op zich. De IsraŽlische media staan bol van verhalen over discriminatie van vrouwen door sommige ultraorthodoxe joden. In openbare bussen worden vrouwen gedwongen achterin te zitten, in het leger lopen orthodoxe mannelijke soldaten boos weg als vrouwelijke militairen zingen en dansen, advertenties met vrouwen zijn vrijwel geheel uit het straatbeeld van Jeruzalem verdwenen.
    In sommige Jiddische kranten is het tevergeefs zoeken naar foto's waarop vrouwen staan. Een treffend voorbeeld vormde de beroemde foto uit het Witte Huis waar de Amerikaanse president Obama naar de legeractie tegen Osama bin Laden zit te kijken. Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton is in enkele ultraorthodoxe kranten uit het beeld verdwenen.
    De laatste maanden is de discriminatie tegen vrouwen meer aan de oppervlakte gekomen, zeker in delen van IsraŽl waar grote groepen ultraorthodoxe joden wonen. In Beit Shemesh, waar ultraorthodoxe en gematigd orthodoxe joden dicht bij elkaar wonen, kwam het nabij een meisjesschool al eerder tot schermutselingen. Het incident tegen Na'ama Margolis, een meisje van overigens orthodoxe huize, vormde afgelopen week een voorlopig dieptepunt.
    Een cameraploeg van de IsraŽlische televisie die in de buurt van de meisjesschool opnamen wilde maken van een bord met discriminerende teksten, werd zondag gemolesteerd door een groep ultraorthodoxe mannen.    ...


Red.:    Het is weerzinwekkend. Dat dit niet tot veel meer rumoer heeft geleid, heeft ťťn en slechts ťťn oorzaak: het pro-semitische, of beter: pro-judaÔsche, racisme. Ooit misschien enigszins begrijpelijk een decennium of drie en eerder terug vanwege de Tweede Wereldoorlog, maar omdat het toen niet fatsoenlijk aan de orde gesteld kon worden, is het inmiddels uitgegroeid tot een uitwas waarbij de meest andere vormen van hedendaags racisme verbleken. Stel je voor dat een groep PVV-aanhangers vrouwen met hoofddoeken zou bespuwen - de cameraploegen zoude van over de hele wereld aanvliegen om kond te doen van het verschijnsel. Nederland zou de paria van de wereld zijn. Volgens de media die over dit alles zouden berichten, en alle kosmopolitische en multiculturalistische bestuurders van over hele wereld.
    Maar nu zijn joden de daders, en er kraait nauwelijks een haan naar. Het zou voor een externe waarnemer volkomen onbegrijpelijk zijn.
 

Naar Cultuur, gelijkheid  , Westerse organisatie  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home  .