WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Culturele gelijkheid, joods: multiculturalisme

.2010
 


    Volgende: een pleidooi voor verdere invoering van de sharia:


Uit: De Volkskrant, 29-09-2008, door Ulli d'Oliveira, oud-hoogleraar internationaal privaatrecht en migratierecht aan de UvA.

Albayrak solt met vrouwen

Ulli d’Oliveira hekelt het ferme optreden tegen polygamie. Moeten aspirant-Nederlanders hun niets vermoedende andere Marokkaanse vrouw dumpen?

Tussentitel: Ja, meneer Wilders, wij passen de rechtsregels uit de sharia allang toe

Staatssecretaris Albayrak van Justitie zei dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer dat zij het ‘onacceptabel’ vindt dat polygaam getrouwde buitenlanders Nederlander konden worden. Ze beloofde het geconstateerde gat in de wet snel te dichten.
    Ook kondigde ze een onderzoek aan naar de vraag of in het buitenland gesloten polygame huwelijken hier automatische erkenning moeten krijgen. Wel vindt zij dat gemeenten polygame huwelijken moeten blijven registreren in de Gemeentelijke Basisadministratie.
    Hier zijn halsoverkop wetgevingszaken gedaan zonder enige reflectie.    ...
    Maar het streven om bigame buitenlanders die er voor het overige voor in aanmerking komen uit te sluiten van het Nederlanderschap, miskent de negatieve gevolgen van zo’n beleid. Men verwacht van de aspirant-Nederlander dat hij zijn niets vermoedende andere Marokkaanse vrouw dumpt met een verstoting die in Nederland erkend kan worden. Dat is sollen met vrouwen. Mooi voor een regering die zoveel aan gezinswaarden en moraliteit doet.
    Hier speelt zich een botsing van culturen af die niet optimaal wordt opgelost door een handjevol (vooral bejaarde) bigame buitenlanders van het Nederlanderschap uit te sluiten.
 

Red.:   Het citaat: 'Maar het streven om bigame buitenlanders die er voor het overige voor in aanmerking komen uit te sluiten ...' zegt letterlijk: wij hebben wettelijke normen om toegelaten worden tot Nederland, maar als die op een punt nadelig uitpakken voor allochtonen/moslims, dan moeten we de wet maar opzij zetten. Daar waar d' Oliveira ook nog triomfantelijk uitroept dat we in Nederland allang rechtsregels uit de sharia toepassen, spreekt hij zich dus uit voor het verder invoeren van de sharia. Waarvan akte.
   Overigens is Ulli d'Oliveira afstammeling van Portugees joods immigranten, en naar blijken dit soort groepen immigrantenafstammelingen voor zo ruim mogelijke immigratie, en indien noodzakelijk, het opzij zetten van Nederlandse cultuurelementen, zoals een verbod op polygamie, ten gunste van immigranten, en voor vervanging van Westerse regels door de sharia.

 

 

De Volkskrant, 22-05-2010, boekrecensie door Anet Bleich

Een rondreis langs de Joodse diaspora

In de wijk Brighton Beach, vlakbij Coney Island kwam de schrijver van Altijd mazzel, Maurice Swirc, de 69-jarige MichaŽl tegen, die in 1975 uit Odessa naar New York is gegaan. ‘Natuurlijk mis ik Odessa wel eens’, zei MichaŽl. ‘Soms droom ik van de zoute lucht van de Zwarte Zee’. Maar daartegenover staat iets wat hij belangrijker vindt: ‘In de Verenigde Staten tel je mee als volwaardig burger.’

Maurice Swirc is zelf de zoon van een in Parijs geboren Joodse vader en een half Nederlandse half Hongaarse (niet-Joodse moeder). Hij heeft familie in Nederland, Frankrijk, de VS, Hongarije en Zweden. Zijn eigen Joods-kosmopolitische achtergrond heeft hem geÔnspireerd tot een journalistieke verkenning in een reeks van Joodse gemeenschappen. Dat heeft een interessant, vlot geschreven en sfeervol boek opgeleverd, met impressies uit Amstelveen, Buenos Aires, Lodz , Wenen, Moskou, en Rabat.

In de huidige Joodse diaspora spelen de Holocaust en op een andere manier IsraŽl (dat ook voor botsingen binnen de gemeenschappen zorgt) een sterk identiteitsbepalende rol. Ook antisemitisme en de angst ervoor zijn niet verdwenen. Toch is de titel van Swirc’ boek gelukkig niet allťťn ironisch en zijn de Joden niet meer de eeuwige schlemazzels (pechvogels) van de geschiedenis.

Maurice Swirc, Altijd mazzel - Een wereldreis langs joodse gemeenschappen. Boom; 388 pagina's; 24,90; ISBN 978 90 8506 815 0


Red.: 
Samsom staat te huilen over 800 vluchtelingen/immigrante, Pauw & Witteman  uitleg of detail  (07-11-2013, na 26:25 min.).


Naar Cultuur, gelijkheid  , Albanese cultuur  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home  .