Telegraaf.nl, 10-05-2016, door Wouter de Winther  uitleg of detail .2011


Minister Asscher: politie moet gezag in Ede herstellen

’Geen ruimte voor tuig’

De Marokkaanse consul heeft niets te zoeken in Ede. Tot die conclusie komt het kabinet, valt op te maken uit de reactie van minister Asscher (Integratie) op de recente onrust in de Gelderse plaats.
„Het is aan de gemeente Ede en aan de Nationale Politie om orde en gezag te herstellen”, zegt de PvdA-bewindsman. Volgens Asscher gaat het hier niet om een probleem dat specifiek om jongeren met een Marokkaanse achtergrond draait. „Laat niet het beeld ontstaan dat we de regels zelf niet handhaven of dat dit alleen Marokkanen zijn. Het zijn Nederlanders.”

Nadat er afgelopen week rellen waren ontstaan in Ede na de sluiting van een theehuis, toog de Marokkaanse consul naar de gemeente. Daarmee ontstond de indruk dat hij wilde doen wat de Nederlandse overheid niet lukte, namelijk het voorkomen van nieuwe ongeregeldheden door Marokkaanse raddraaiers. Volgens de Edese burgemeester Van der Knaap (CDA) kwam de diplomaat echter uit belangstelling langs en voor het aanbieden van excuses.
Pornoplas: zo erg is hetHier wil Bassie een fortuin voor!'Emmen beter dan stinkstad A'dam!'Die verontschuldigingen zijn overbodig, vindt Asscher. „Jongeren die zich misdragen moeten streng worden aangepakt op basis van de Nederlandse wet. Geen ruimte voor tuig. Wie dan ook. Waar dan ook”, aldus Asscher. „Excuses van Marokko zijn wat mij betreft sympathiek maar onnodig want dit is de verantwoordelijkheid van die jongeren zelf, van hun ouders.”

De PvdA-bewindsman kiest er met zijn reactie duidelijk voor om ook de andere kant van het incident in Ede te belichten. Zo wijst hij erop dat de buurt in opstand is gekomen en heeft gedemonstreerd tegen de rellen. „Het is ook mooi dat Marokkaanse buurtbewoners laten zien dat ze net zo goed tabak hebben van jongeren die het voor iedereen - in de eerste plaats voor de mensen in hun eigen wijk - verstieren.”

Volgens Asscher verpest het ’tuig’ het door hun gerel ook ’voor Nederlands Marokkaanse jongeren die zo vaak worden afgewezen bij een sollicitatie en dit niet verdiend hebben’.


Advertentie


De rellen ontstonden in de Edese achterstandswijk Veldhuizen, na het sluiten van een winkelcentrum waar het Marokkaanse theehuis in gevestigd was. Burgemeester Van der Knaap sluit niet uit dat de uitbater er een hand in heeft gehad.

Marokkaans-Nederlandse jongeren staken vervolgens auto’s in brand en daagden de politie uit. Vorige week maandag werden twee agenten er geconfronteerd met een groep van vijftig jongeren en ontstond een steeds grimmiger sfeer. Ook in de avonden en nachten erna was het onrustig. Er werden arrestaties verricht, van relschoppers tussen de 15 en 20 jaar oud. De burgemeester zegt dat ook jongens van 12 jaar betrokken zijn bij de ongeregeldheden.

Naar Menswetenschappen, regels , Menswetenschappen, huidig , Wetenschap, lijst  , Wetenschap overzicht , of site home

[an error occurred while processing this directive]