De Volkskrant, 22-08-2012, column door Max Pam .2010

Beau 

Tussentitel: Hoe komt het toch dat je hem telkens terugziet als presentator van ene programma dat ver beneden zijn niveau ligt

Laat ik vooropstellen dat ik een grote sympathie heb voor Beau van Erven Dorens. Hij is een kakker uit de stal van Propria Cures, het Amsterdamse studentenblad dat vele talenten heeft voortgebracht. Beau is aardig en voorkomend. Hij weet dat je altijd met twee woorden moet spreken. Hij is beslist niet dom en ziet er ook nog goed uit. Kortom, televisie lijkt voor hem geknipt te zijn. Ik heb weleens gedacht dat Beau tot nieuwe Koos Postema zou kunnen uitgroeien, maar op de een of andere manier wil dat maar niet lukken.

Hoe komt het toch dat je Beau van Erven Dorens telkens terugziet als presentator van een programma dat ver beneden zijn niveau ligt? Je kunt er gif op innemen: eens in het half jaar komt Beau in De Wereld Draait Door met de aankondiging dat hij nu een programma gaat presenteren dat het dit keer - ja, echt! - helemaal gaat maken. Meestal handelt het dan om een uit het buitenland overgenomen format, waarvan een kind kan zien dat het niks wordt. En inderdaad: een maand later wordt Beau wegens gebrek aan kijkers uit de roulatie genomen. Vaak haalt Beau het tweede seizoen niet. Wij lezen dan dat Beau ergens ondergedoken zit met zelfmoordneigingen. Maar gelukkig: na een korte retraite keert Beau altijd weer terug, want iedereen gelooft in hem.

Ook ik.

Het ergste programma dat Beau ooit heeft gepresenteerd, heette Het Zesde Zintuig. Dat was een wedstrijd tussen paranormaal begaafden. Spannend werd het niet, maar het vormde wel een nog grotere bedreiging voor de volksgezondheid dan Wonderen Bestaan, het programma dat ooit door Yvonne Jaspers is uitgebaat. De weerzin waarmee Beau zich aan het spirituele vergreep, spoot uit zijn eigen oren en het kwam tenslotte voor niemand als een verrassing dat ook Het Zesde Zintuig werd geschrapt.

Verdwaald bij SBS6 heeft Beau zich met zeer veel onzin bezig gehouden, waarbij Deal or No Deal nog een gunstige uitzondering was. In dat spelletje hadden de deelnemers een soort poepdoos voor zich, waarin zich een kaart bevond met een geldbedrag erop. Uiteraard ging het erom om zo veel mogelijk pecunia in de wacht te slepen.

Het nieuwste spelletje van Beau - het ging deze week van start - heet De gemene deler. Eerlijk is eerlijk: het is niet onaardig. Eerst moeten de deelnemers samenwerken om zo veel mogelijk geld te verzamelen, en dan moeten zij van het binnengehaalde geld het grootste part zien te veroveren. In de eerste twee afleveringen lukte dat nauwelijks, omdat geen van de deelnemers het licht in andermans ogen gunde.

Tit for Tat en hiervan afgeleide duivelse dilemma's zitten in De gemene deler verstopt. Als ik de deelnemers een tip mag geven: maak er totaal geen punt van hoe het geld moet worden verdeeld, maar spreek van tevoren af dat je na afloop van de uitzending de poet in drie gelijke delen zult splitsen. Dat is de beste strategie, waarbij iedereen het meeste verdient. Alleen stommelingen gaan met elkaar in debat. Zij verneuken zichzelf, en niet SBS6.

Zou iemand bij de publieke omroep Beau nog een serieus programma durven geven? Het wordt wel tijd, want je kunt niet je hele leven veelbelovend blijven.IRP:  Naar Wetenschap en religie , Wetenschap lijst , Wetenschap overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]