De Volkskrant, 22-08-2012, column door Max Pam .2010

Staat het IMF voor magie?

Tussentitel: Het international Misery Fund is nu het Multiplier Fund

Uiteindelijk was er vrijdagavond nog ťťn demonstrant op komen draven die het IMF en de Wereldbank uitzuigers noemde. Hij leek bijna te zijn ingehuurd omdat er nu eenmaal een demonstrant als couleur locale hoort op te draven bij de halfjaarlijkse vergaderingen van deze instituten.

Tien jaar geleden waren in Washington nog complete straatblokken afgesloten omdat tienduizenden antiglobalisten het tot fort omgebouwde hoofdkantoor aan Pennsylvania Avenue belaagden.

Het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank waren toen de boemannen van de wereldeconomie. Arme landen werden met enorme bezuinigingsplannen opgezadeld in ruil voor leningen van het IMF of de Wereldbank. Vooral in de Derde Wereld leidden zulke programma's niet alleen tot schrijnende armoede en honger maar vaak ook tot oplopende politieke spanning die soms zelfs escaleerde tot staatsgrepen.

Het IMF kreeg toen bijnamen als het International Misery Fund, Institute for Misery and Famine en International Mother Fuckers.

Vijf jaar na de crisis zijn de rollen omgekeerd. Het huidige IMF bekritiseert juist bezuinigingsplannen van de individuele landen en roept ze op meer te doen om de economie te stimuleren.

De VS en Groot-BrittanniŽ kregen tijdens de jaarvergadering de wind van voren, omdat ze het mes te diep in de uitgaven zouden zetten. Sinds de econoom Dominique Strauss-Kahn als baas van het IMF is vervangen door de jurist Christine Lagarde, hebben de Keynesianen vrij spel gekregen.

Dat zijn met name David Lipton, de tweede man achter Lagarde, en de machtige hoofdeconoom Olivier Blanchard die in 2012 zelfs op persoonlijke titel een artikel in de World Economic Outlook publiceerde, waarin hij wilde aantonen dat stimulering dankzij de fameuze multiplier magische resultaten kan bewerkstelligen in tijden van crisis.

Westerse landen bekritiseerden de onderbouwing van zijn argumenten, maar Blanchard zegt nog altijd hetzelfde, zij het in wat diplomatiekere bewoordingen. Hij blijft ervan overtuigd dat in sommige gevallen bezuinigen meer kwaad doet dan goed.

Dat betekent niet dat het verminderen van begrotingstekorten helemaal van de agenda van het IMF is verdwenen. Het IMF stelt nog altijd strikte voorwaarden aan nieuwe leningen, indien de overheidsfinanciŽn van een land een totale chaos zijn geworden. Op lange termijn moeten tekorten worden teruggebracht. Maar landen die een stootje kunnen hebben, mogen tegenwoordig heel ver gaan. Het IMF geeft zelfs zijn zegen aan het nieuwe stimuleringsplan van de Japanse premier Abe, die ondanks een schuld van 250 procent van het bbp naast monetair ook budgettair de economie uit het dal mag zien te krijgen.

IMF staat nu zogezegd voor International Multiplier Fund of International Magic Fund. Alleen die ene demonstrant wist dat nog niet.


IRP:  Naar Wetenschap en religie , Wetenschap lijst , Wetenschap overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]