De Volkskrant, 26-09-2015, column door Olaf Tempelman .2010

Een boek voor...

Welk boek moet de man/vrouw van de week lezen? Olaf Tempelman raadt Jeremy Corbyn Don Quichot aan van Miguel de Cervantes, en niet alleen omdat de nieuwe leider van Labour en de Spaanse schrijver uiterlijke overeenkomsten vertonen.

Je hebt mensen die liever in een andere tijd hadden willen leven, je hebt er ook die geloven dát ze in een andere tijd leven. De beroemdste van hen is een romanpersonage dat ruim vierhonderd jaar geleden werd geschapen door Miguel de Cervantes. Zijn naam en daarvan afgeleide begrippen staan overal ter wereld in de woordenboeken: Don Quichot. Medio 1600 waant deze oude edelman zich een dolende ridder van de soort die eeuwen daarvoor al uitstierf. Gehuld in een roestig harnas bestijgt hij zijn stokoude paard - omgedoopt tot strijdros Rocinante - om ten strijde te trekken tegen de vijanden van medio 1200. In dat proces ziet hij herbergen aan voor kastelen en opent hij de aanval op windmolens.

Het kan geen toeval dat Don Quichot op de vele tekeningen die van hem zijn gemaakt lijkt op de nieuwe 66-jarige leider van Labour, Jeremy Corbyn: broodmager, sjofel en met een dun grijs baardje. Wie naar een toespraak van Corbyn luistert, hoort aan bijna niets dat we in 2015 leven in plaats van in 1899. Corbyns wereld, dat is de wereld van de klassenstrijd, de arbeidersemancipatie, het stakingsrecht en het grootkapitaal.


Weinig mensen die níet vinden dat 21ste-eeuwse incarnaties van dat grootkapitaal om aanpak schreeuwen. Op de vraag of 19de-eeuwse methodes daar geschikt voor zijn, weet elke Cervantes-lezer het antwoord. Als Corbyn Don Quichot ter hand neemt, zal hij naast een overeenkomst tussen hemzelf en 'de ridder van de droevige figuur' een overeenkomst ontwaren tussen zijn aanhang en Don Quichots trouwe knecht Sancho Panza. Die Sancho Panza weet dondersgoed dat de visioenen van zijn meester niet helemaal realistisch zijn. Maar desondanks bezwijkt hij voor 'de grote beloning' die Don Quichot hem in het vooruitzicht stelt.


Web:
De overeenkomsten tussen Don Quichot en Jeremy Corbyn
TT:
Ze zijn allebei broodmager, sjofel en hebben een dun grijs baardje
 

Red.:   vermoedelijk is Koens joods, want hij is ook al gestoord


Naar Cultuur, gelijkheid , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]