De Volkskrant, 12-08-2013, van correspondent Ad Bloemendaal .2011

Palestijnen beschuldigen IsraŽl van het saboteren van de vredespogingen

Duizend kolonistenhuizen erbij


Tussentitel: Eerste groep van Palestijnse gevangenen mag vandaag naar huis

Drie dagen voor het begin van een nieuwe gespreksronde in het vredesoverleg heeft IsraŽl de bouw aangekondigd van meer dan duizend wooneenheden voor kolonisten in bezet gebied. De Palestijnen hebben protest aangetekend, maar het is niet waarschijnlijk dat ze de nieuwe ronde zullen boycotten. .

De bouwaankondiging zou het prijskaartje vormen voor de al eerder bekendgemaakte vrijlating door IsraŽl van in totaal 104 langgestrafte Palestijnse gevangenen. Gisteravond zou de regering de namen publiceren van een eerste groep van 26, die morgen naar huis mag.

Onder Amerikaanse druk hebben de partijen vorige maand ingestemd met een hervatting van hun diplomatieke proces. Na de eerste ronde, twee weken geleden in Washington, beginnen de onderhandelaars woensdag aan de volgende, dit keer in Jeruzalem. Daarna praten ze verder in de Palestijnse stad Jericho.

De aankondiging van nieuwe bouw in bezet gebied, tegelijk met de vrijlating van gevangenen, wordt in IsraŽl gezien als een soort ruil, waarmee de Amerikaanse bemiddelaars en de Palestijnen zouden hebben ingestemd. De maatregelen zijn bedoeld om de sterke interne oppositie tegen de onderhandelingen in beide kampen rustig te houden. Premier Benjamin Netanyahu van IsraŽl ligt onder vuur van rechts in zijn eigen coalitie en de Palestijnse president Mahmoud Abbas ondervindt sterke tegenwerking binnen de PLO.

IsraŽls minister van Volkshuisvesting Uri AriŽl, lid van de rechtse coalitiepartij HaBayit HaYehudi, zei gisteren dat 'geen enkel ander land in de wereld zich laat vertellen waar het kan bouwen en waar niet'. Hij heeft vergunningen verstrekt voor 793 wooneenheden in bezette delen van Jeruzalem en 394 in de grotere IsraŽlische nederzettingen op de Westoever. Vorige week al heeft de regering besloten 91 nederzettingen de status toe te kennen van ontwikkelingsgemeente, wat recht geeft op extra overheidssubsidies.

Vrijlating van gevangenen is de enige Palestijnse voorwaarde voor de hervatting van het overleg die IsraŽl heeft ingewilligd. Het gaat om mensen die al voor de ondertekening van de Oslo-akkoorden, in 1993, in de cel zaten. Door de gevangenen in de loop van de onderhandelingen geleidelijk vrij te laten, zegt IsraŽl te willen voorkomen dat de Palestijnen voortijdig afhaken. Als ze nu een boycot hadden afgekondigd, zou de vrijlating niet zijn doorgegaan.

Aan Palestijnse kant bleef het gisteren bij protesten. Mohammed Shtayyeh, lid van de onderhandelingsdelegatie, liet weten dat IsraŽl de vredespogingen 'met opzet saboteert'. Het zou het vredesoverleg misbruiken als 'een rookgordijn voor het bouwen van meer nederzettingen'.


 

Naar Amerika, cultuur  , Amerika lijst  , Politiek lijst , Politiek & Media overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]