De Volkskrant, 14-01-2013, door John Schwartz, The New York Times .2010

Postuum | Aaron Swartz

Volksheld van de digitale wereld werd 26 jaar oud

Het depressieve internetwonderkind werd vrijdag dood aangetroffen in New York. Er hing hem een gevangenisstraf van 35 jaar boven het hoofd.


Aaron Swartz (26), die zich volgens zijn familie verhing, was 14 toen hij RSS creëerde: het nagenoeg alomtegenwoordige instrument waarmee gebruikers toegang krijgen tot online informatie. Later werd hij de volksheld van de digitale wereld door ervoor te zorgen dat vele internetdossiers vrij toegankelijk werden voor het publiek.

In juli 2011 werd hij ervan beschuldigd dat hij had ingebroken bij JSTOR, een abonneesite voor de distributie van wetenschappelijke en literaire tijdschriften. Swartz zou 4,8 miljoen artikelen en documenten hebben gedownload, zowat de hele bibliotheek. Het had hem een gevangenisstraf van 35 jaar en een boete van 1 miljoen dollar kunnen opleveren.

'Aaron wijzigde met zijn verrassend nieuwe vindingen de stroom van informatie in de wereld', zegt Susan Crawford, een hoogleraar aan de Cardozo School of Law in New York en een technologieadviseur van de regering-Obama. Ze noemt Swartz 'een complex wonderkind' dat veel respect genoot in het wereldje.

Volgens een neef had Swartz vaak last van depressies en suïcidale gedachten, en was hij 'iemand die een zekere logica hanteerde die niet altijd overeenkwam met de logica van de rest van de wereld. Dat was moeilijk.'

Swartz, die een zwervend bestaan leidde, was medeoprichter van een groep die er onder meer in slaagde een door Hollywood afgedwongen anti-piraterijwet tegen te houden.

In 2008 richtte hij zich op PACER (Public Access to Court Electronic Records), een databank van federale gerechtsdocumenten. Die dienst vraagt 10 cent per geconsulteerde pagina. Swartz schreef een handig programmaatje waarmee je 20 miljoen pagina's met documenten kon downloaden via een gratis bibliotheeklidmaatschap, goed voor 20 procent van de enorme databank.

De overheid sloot het gratis bibliotheekprogramma abrupt af. Een vriend adviseerde Swartz een advocaat in de arm te nemen. Swartz zei in 2009 in een interview: 'Ik zag de FBI hier al de deur in rammen en alles weghalen.' Hij schoof een grendel voor de deur, ging een poosje op bed liggen en belde zijn moeder. Swartz werd niet vervolgd.

In 2011 maakte Swartz het volgens justitie te bont. Hij wilde JSTOR vrij toegankelijk maken en brak in in het computernetwerk van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Daarbij drong hij onder meer een technische ruimte op de campus binnen en liet een laptop achter die onder een valse account inlogde op het netwerk van de universiteit.

Swartz overhandigde zijn harddrives met de 4,8 miljoen documenten, JSTOR diende geen klacht in. Officier van justitie Carmen M. Ortiz besloot Swartz toch te vervolgen. 'Stelen is stelen', vond ze, 'of je nou een computercode of een koevoet gebruikt.'

Swartz praatte niet vaak over het proces dat hem boven het hoofd hing, zei zijn goede vriendin Quinn Norton zaterdag. 'Maar hij was er duidelijk heel bezorgd over.' Swartz' familie liet zaterdag in een verklaring weten justitie en het MIT mede verantwoordelijk te houden voor zijn dood.

Volgens Quinn leed haar vriend aan helse pijnen door een niet nader genoemde chronische ziekte en hij was depressief. De schrijver en internetactivist Cory Doctorow noemde Swartz zaterdag 'onverzettelijk, principieel, slim, onvolmaakt, liefdevol, bezorgd en briljant'. 'De wereld was beter toen hij er nog in rondliep', zei hij.

In 2007 schreef Swartz in een weblog over zijn strijd tegen de depressie: 'Ga naar buiten voor wat frisse lucht, knuffel met een geliefde, en je voelt je niet beter maar nóg slechter, omdat je er niet in slaagt de vreugde te voelen die alle anderen lijken te voelen.'

Als de toestand erger wordt, schreef hij, 'dan gaan er pijnflitsen door je hoofd, je straft je lichaam, je zoekt naar een uitweg maar vindt er geen.'


IRP:  Naar Wetenschap en religie , Wetenschap lijst , Wetenschap overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]