De Volkskrant, 21-06-2014, door Menno Pot .2010

Postuum | Gerry Goffin (1939-2014)

Het onbekende gezicht achter tientallen top-40-hits


Tussentitel: Met zijn vrouw Carole King vormde Gerry Goffin een gouden duo in de New Yorkse Brill Building-hitfabriek

Hij meed de publiciteit, maar zijn tekstregels zijn in ons collectief geheugen gekerfd. Met de stemmen van sterren als Whitney Houston en Aretha Franklin. .

Zijn gezicht liet Gerry Goffin niet vaak zien, maar de beroemdste zinnen die hij schreef, koppelen we onmiddellijk aan de bijbehorende liedjes: 'You make me feel like a natural woman' of 'Come on baby, do the Locomotion'. We horen er stemmen bij: Aretha Franklin of Whitney Houston, Little Eva of Kylie Minogue.

Goffin, die donderdag op 75-jarige leeftijd overleed in Los Angeles, schreef de teksten voor 59 Amerikaanse top-40-hits, waarvan zeven nummer 1-hits. Veel ervan stonden verschillende keren in de charts, gezongen door verschillende artiesten.

Zijn succesvolste periode was 1959-1968, waarin hij getrouwd was met Carole King. Het paar was een gouden songschrijversduo in de New Yorkse Brill Building-hitfabriek.

Will You Love Me Tomorrow van The Shirelles en Take Good Care Of My Baby van Bobby Vee, beide uit 1961, horen tot de grootste Goffin-Kinghits. Ze schreven liedjes voor The Monkees, Dusty Springfield, The Animals en The Byrds.

Na hun echtscheiding bleven Goffin en King nog samenwerken, maar schreef Goffin ook met anderen, zoals Michael Masser. Hun door Diana Ross gezongen titellied voor de film Mahogany (1975) leverde een Oscarnominatie op. Voor Whitney Houston schreven ze Saving All My Love For You (1986).

Dat Goffin de publiciteit meed, had deels te maken met zijn broze geestelijke gezondheid. King onthulde dat Goffin manisch depressief was: lsd-gebruik en elektroshocktherapie waren er debet aan.

De relatie tussen Goffin en King wordt belicht in Beautiful, de Carole King-musical die eind 2013 in première ging. Goffin vond het niet moeilijk om te gaan kijken. King wel. In een reactie op zijn overlijden noemde ze hem een 'mijn eerste liefde, een goede man, die een enorme impact op mijn leven heeft gehad'.IRP:   


Naar Cultuur, gelijkheid , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]