De Volkskrant, 24-07-2012, column door Arnon Grunberg .2010

 Idool

Toen ik op de lagere school zat was Henny Vrienten het idool van velen en sinds ik afgelopen zondag fragmenten van Zomergasten heb gezien is de heer Vrienten eindelijk ook mijn idool geworden. Zelden heb ik iemand met zoveel overgave het ene cliché na het andere horen verkondigen.
    Ik noteer er twee mocht u de uitzending hebben gemist: 'Ik geloof in het hiervoormaals en niet in hiernamaals' en: 'Naastenliefde is een prachtig begrip.'
    De presentator, de heer Leyers, deed nauwelijks onder voor de heer Vrienten.
    Vrienten: 'Ik ben een culturele katholiek.'
    Leyers: 'Wel de taart, niet de kers.'
    Prachtig! Na dit dialoogje begreep ik dat het duo zo spoedig mogelijk het essay voor de Maand van de Filosofie moet schrijven.
    Tot slot zei Leyers: 'Ik vond het een wonderbaarlijke ervaring om naar je te luisteren.'
    De heer Leyers is de ideale Sancho Panza: knecht en ezeltje ineen.

Red.:   Negatief, cynisch. Niet-joden.

 

De Volkskrant, 25-07-2012, ingezonden brief van Nian Leemreize, Hooge-Zwaluwe

Zomergasten

De Voetnoot van Arnon Grunberg over Zomergasten (Ten Eerste, 24 juli) vond ik niet leuk om te lezen. Wat een zuur stukje. En van hoeveel tekens, nog geen vijfhonderd? Over een programma dat drie uur duurt en is ingevuld door twee mensen. Erg makkelijk om dat even vanuit je luie kijkersstoel af te kraken. Moeilijker is het om een mooie Zomergasten te maken, wat volgens mij gewoon is gelukt. Er is veel gezegd en getoond, nogal laf om dan een paar flauwe citaten eruit te plukken en die op de voorpagina te citeren om zo twee aardige, intelligente mensen even af te branden. Is Grunberg niet al te verbitterd aan het raken?

 

 


IRP:   Geen joods neuroticisme, dus saai



Naar Wetenschap en religie , Wetenschap lijst , Wetenschap overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]