De Volkskrant, 23-03-2013, door Ad Bloemendaal .2010

Obama's 'briljante' speech kan niet op tegen IsraŽlisch wantrouwen
 
'Heel warm' werd Obama genoemd na zijn bezoek aan IsraŽl. Maar hoe goed zijn toespraak ook is, IsraŽliŽrs blijven achterdochtig tegenover de Palestijnen.


De toespraak die Barack Obama donderdag hield voor een gehoor van IsraŽlische studenten was volgens velen de beste die hij sinds zijn aantreden heeft afgestoken. Zelfs felle tegenstanders van zijn politiek moesten toegeven dat de Amerikaanse president zijn uiterste best had gedaan.

'Briljant' was het woord dat Knessetlid Moshe Feiglin gebruikte, en hij vertegenwoordigt uiterst rechts binnen Benjamin Netanyahu's Likud-partij. Ook Naftali Bennett, leider van de nationaal-religieuze coalitiepartij Joods Thuis, had waarderende woorden: 'Ik vond Obama heel warm tijdens dit bezoek.'

Het bezoek was een opmerkelijk succes. Jeffrey Goldberg, de bekende commentator van The Atlantic, omschreef de IsraeliŽrs onlangs als 'een beschadigd, eenzaam en neurotisch volk, dat serieus in zijn bestaan wordt bedreigd en daarom dringend liefde nodig heeft'. Over Iran, SyriŽ, het Joodse karakter van de staat, de raketten uit Gaza, maar ook over het uiterlijk van Netanyahu's vrouw en kinderen zei Obama precies waar zijn toehoorders op hoopten.

Hij bleek ook goed op de hoogte van de politieke sfeer in IsraŽl, gedomineerd door het idee dat vrede stichten met de Palestijnen onmogelijk is. De geestdriftige studenten in Obama's gehoor waren zorgvuldig geselecteerd door de ambassade in Tel Aviv. Dat gaf een wat scheef beeld. Ondanks de warme ontvangst voor Obama blijft het IsraŽlische volk als het gaat om toenadering tot de Palestijnen even wantrouwig als hun vertegenwoordigers in de Knesset. Een toespraak, hoe goed ook, neemt dat wantrouwen niet weg. 'We kunnen wel proberen in de zeepbel te leven die Obama voor ons heeft geblazen', zei Feiglin gisteren, 'maar in werkelijkheid weten we waarheen dit vredesproces ons zal voeren: naar meer terrorisme.'

Aan Palestijnse kant heeft Obama's bezoek geen enkele geestdrift opgeroepen. De bekende Palestijnse politica Hanan Ashrawi noemde Obama zelfs 'de meest zionistische Amerikaanse president ooit'. Net als veel andere Palestijnen concentreerde ze zich op de lege helft van het glas. Toch verklaarde Obama in zijn speech in Jeruzalem nadrukkelijker dan ooit dat de Palestijnen recht hebben op een eigen staat en vroeg hij IsraŽliŽrs de situatie op de Westoever en in Gaza eens te bekijken door een Palestijnse bril. 'Bezetting noch verdrijving is het antwoord', zei hij ook.

Staande naast de Palestijnse president Mahmoud Abbas in Ramallah verklaarde Obama dat de partijen eens af moeten van 'formules en gewoonten die vrede al zo lang tegenhouden'. Hij doelde onder meer op de Palestijnse voorwaarde voor een hervatting van het vredesoverleg: een bevriezing van de IsraŽlische bouw in bezet gebied. Op zichzelf geen ongerechtvaardigde eis, maar onuitvoerbaar gegeven de samenstelling van de nieuwe IsraŽlische regering.

Obama stuurt zijn minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, vandaag vanuit JordaniŽ terug naar IsraŽl. Zijn taak: een vredesproces neer te zetten op de door de president bouwrijp gemaakte grond. Kerry is gretig genoeg, maar om de partijen naar de onderhandelingstafel te lokken, zal hij een formule moeten vinden die gezichtsreddend is voor Abbas zonder Netanyahu te laten verklaren dat hij de bouw in de nederzettingen stopt. Het stichten van vrede is moeilijker dan het schrijven van een goede toespraak.
 


IRP:   Dat waren ze altijd al ...Naar Wetenschap en religie , Wetenschap lijst , Wetenschap overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]