De Volkskrant, 28-08-2012, door Olaf Tempelman, redacteur van de Volkskrant. .2010

Column

De onweerstaanbare cocktail van Pussy Riot

De veroordeling van drie leden van de Russische punkband Pussy Riot heeft meer reacties losgemaakt dan de harde repressie door het regime-Poetin.


Vˇˇr het regime van Vladimir Poetin actie ondernam tegen Nadezjda, Yekaterina en Maria, samen het punkensemble Pussy Riot, had het al een indrukwekkend curriculum wat betreft het afrekenen met tegenstanders.

Poetin begon zijn opmars in 1999 met het nieuw leven inblazen van de vuile oorlog in TsjetsjeniŰ. In het decennium dat volgde, bleef dat kille en o zo cynische KGB-lachje om zijn lippen spelen. In het Poetintijdperk verdween politieke satire van de Russische tv, verdwenen politieke opponenten naar SiberiŰ, werden non-gouvernementele organisaties bestreden, werden mensenrechtenactivisten afgetuigd, vonden honderden mensen de dood bij het vroegtijdig bestormen van door Tsjetsjenen gegijzelde theaters en scholen en werden meer dan tweehonderd journalisten vermoord, onder wie in oktober 2006 Ruslands journalistieke geweten Anna Politkovskaja, die bleef rapporteren over de vuile oorlog waarmee Poetin zijn politieke zegetocht was begonnen.

Voor niets op deze cv bracht de westerse wereld dezelfde forse belangstelling op als voor Pussy Riot.

Op 17 augustus kreeg de groep 2 jaar gevangenisstraf vanwege een kort optreden in de door Stalin opgeblazen en onder Jeltsin herbouwde Christus de Verlosserkathedraal in Moskou. Paul McCartney, Sting, Madonna en een reeks andere beroemdheden verklaarden zich solidair met de meisjes. In veel westerse hoofdsteden gingen menigten de straat op. Het aantal tweets over Pussy Riot liep in de zes cijfers.

In de International Herald Tribune van 20 augustus stelt de jonge Russische journalist Vadim Nikitin dat westerlingen geen idee hebben wie ze steunen. De leden van Pussy Riot zijn zelfverklaarde navolgers van de obscene en gewelddadige Russische anarchisten van een eeuw geleden. Ze zijn net zo goed uit op het omverwerpen van de westerse orde als die van Poetin. Of Pussy Riot dat zal klaarspelen zonder tanks, is de vraag. Mij lijkt de vraag of het Westen de ware aard van het ensemble miskent minder relevant dan die waarom het Westen er massaal voor valt. Wat heeft Pussy Riot wat al die andere tegenstanders van Poetin missen?

In de eerste plaats dat Pussy Riot leuk is om naar te kijken. Drie jonge meisjes die met bivakmutsen voor een gouden icoonwand dansen blijken oneindig meer marketable dan al die andere tegenstanders van Poetin bij elkaar, met hun onmodieuze brillen in hun onmodieuze tweekamerappartementen. In de zaak-Pussy Riot vinden we een cocktail terug die voor een beetje mediaconsument onweerstaanbaar is: seks, religie, jeugd, na´viteit, rebellie, blasfemie, heldhaftigheid, geweld - het zit er allemaal in. Hier strijdt de frisse onschuld tegen het cynisme van de machtigen. Mooie meisjes belanden door toedoen van lelijke mannen achter de tralies. Het grimmige gezicht van het regime-Poetin wordt geserveerd in een voor westerlingen aantrekkelijk format, geknipt voor YouTube, MTV en Facebook.

Bekijk de beelden van de journaaluitzendingen of de filmpjes op YouTube: het zijn net videoclips. Een kwart eeuw geleden had zangeres Madonna een marketingafdeling, een budget van 20 miljoen en een reeks regisseurs nodig voor semi-blasfemische videoclips, bedoeld voor MTV en de toorn van religieuze autoriteiten - altijd prima reclame. Pussy Riot doet het beter, zonder budget, zonder marketingafdeling. En het is ook nog allemaal echt.

Het is treurig dat drie jonge vrouwen naar de gevangenis moeten voor het schreeuwen van een paar leuzen. Maar het is ook treurig dat al die andere Russen die straf kregen omdat ze kritiek hadden op KGB-hoogheid Poetin, naar die gigabytes westerse aandacht konden fluiten.


Red.:   Steun in westerse media en van Tempelman is (mede) vawege het nomadistische karakter vande groep


Naar Onderwijsbeleid, lijst , Rijnlands beleid , Rijnlands beleid, overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]