De Volkskrant, 14-06-2013-2013, door Hans Aarsman .2010

Regels

Less is more, hoe vaak gaat die regel niet op? Of het om schrijven gaat of bezit: er zijn uitzonderingen, maar over het algemeen is minder beter. Daar zijn ze het hier niet mee eens. Moet je onder het ronde tafeltje kijken links. Daar ligt een boek met de titel More is More. Bovenop het tafeltje is de daad bij het woord gevoegd. Daar staan zoveel familiefoto's elkaar te verdringen, dat het merendeel niet te zien is.

Wel kinderen, de kleine lijstjes met kinderen staan vooraan, maar ik zoek geen kinderen. Ik zoek of ik iemand op de familiefoto's kan vinden die ook op de grote foto staat. Wacht eens, die vrouw en die man op het fotootje linksachter, hun hoofden piepen net boven het lijstje uit dat ervoor staat. Is zij niet dezelfde als de vrouw in haar witte jurk die voor het raam op een krukje is geklommen?

Dat moet Wendy Finerman zijn, de filmproducente, onder andere van Forrest Gump. Bij haar thuis wordt dit feestje gegeven, de lancering van het boek van haar zus Karen Finerman. Karen staat in het midden, de rug naar ons toe gekeerd, zwarte jurkje met reepjes aan de onderkant. Karen heeft een hedgefonds, goed voor een half miljard per jaar. Het boek dat ze heeft geschreven heet Finerman's Rules. Daarin staan vast veel regels in de trant van 'more is more'.

Wendy heeft haar schoenen uitgetrokken voor ze op het krukje is ging staan. De vrouw naast haar is Silda Spitzer. Silda staat vast ook op blote voeten, al kunnen we dat niet zien. Maar zo zijn de regels bij de Finermans. Pikant detail, Silda is getrouwd met ex-gouverneur van New York, Eliot Spitzer. Hij legde zijn functie neer toen uitkwam dat hij bij een prostitutie-netwerk betrokken was. Maar daar gaat het nu even niet om.

In de deuropening staat niemand. Achter de fotograaf kunnen nog mensen staan. Veel zullen dat niet zijn, anders hadden de sprekers de krukjes meer hier- naartoe gezet, je wilt midden tegenover je gehoor staan.

Hooguit dertig mensen op een boeklancering, is dat niet wat weinig? Als je een boek lanceert, gaat 'less is more' niet op. Dan geldt: hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Dat is het eigenlijk. Voor elke regel is er een te vinden die het precies het tegenovergestelde stelt. De clou is: wanneer pas je welke van de twee toe?


 


IRP:  
Naar Buikhuisen hetze, bronnen , Media lijst , Politiek & Media overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]