De Volkskrant, 04-02-2015, door Gideon Rachman .2007

 Drie crises in Europa

In zijn column in de Financial Times constateert Gideon Rachman dat de drie crises die Europa beheersen de afgelopen maand zijn ge´ntensiveerd. De aanslagen in Parijs hebben de angst dat het geweld en de religieuze spanningen vanuit het Midden-Oosten overslaan naar Europa doen toenemen. Door Rusland gesteunde separatisten hebben hun offensief in Oekra´ne hernieuwd. En met de overwinning van Syriza in Griekenland heeft voor het eerst sinds het uitbreken van de eurocrisis een radicaal-linkse partij een verkiezing in een EU-land gewonnen. Naarmate deze problemen verergeren, versterken ze elkaar, meent Rachman. De economische malaise in de EU heeft de opkomst van rechtse en linkse populistische partijen aangemoedigd. Extreem-links en extreem-rechts hebben in landen als Griekenland, Duitsland en Frankrijk een zwakke plek voor Poetins Rusland gemeen. Rusland heeft er baat bij die politieke extremen binnen de EU in stand te houden. Als de eenheid in de EU wordt verbroken, zullen de sancties tegen Rusland immers eindigen.
    De drie crises geven aanleiding tot het trekken van parallellen met de jaren dertig, toen een economische depressie in een instabiele internationale omgeving leidde tot politiek extremisme en uiteindelijk tot oorlog. De vergelijking met het interbellum is volgens Rachman vergezocht. Europa was destijds getraumatiseerd door de massaslachting van de Eerste Wereldnnrinn en kende neen
verzorgingsstaten, waardoor een malaise al snel leidde tot massale armoede. Het moderne Europa heeft economische en politieke veerkracht en een basis van welvaart. 'Toch is de huidige atmosfeer op het continent instabieler en onvoorspelbaarder dan ooit tevoren in mijn volwassen leven', concludeert Rachman. 

Naar Cultuur, gelijkheid , Westerse organisatie , Sociologie lijst , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]