De Volkskrant, 28-04-2012, FRANS W. WEISGLAS, OUD-VOORZITTER TWEEDE KAMER EN VVD-LID
.2009

VVD moet PVV nu echt uitsluiten

Vorige week zaterdag viel het gedoogkabinet Rutte. Ik was blij dat een einde was gekomen aan dit politieke wangedrocht. Achttien maanden lang dansten VVD en CDA naar het pijpen van Wilders. Liberale beginselen van mijn partij kwamen, ook door de samenwerking met de SGP, op een hellend vlak. Groepen mensen werden in de hoek gezet en beledigd. Het aanzien van Nederland in het buitenland werd verkwanseld. Aan dit alles is nu gelukkig een einde gekomen.

Maar ik maakte mij ook ongerust over het mogelijk ontstaan van een maandenlange verlamming. Onze positie in het buitenland zou dan nog verder afbrokkelen en de effecten daarvan op de financiële markten zouden desastreus zijn. Dat is nu voorkomen dankzij het verantwoordelijk optreden van het minderheidskabinet en vooral de fractievoorzitters van D66, Groen Links en ChristenUnie. Het evenwichtige economische pakket voor 2013 dat door deze politici is opgesteld verdient alle waardering.

VVD en CDA moeten nu ook duidelijk zijn over hun langere termijnopvattingen over de PVV. De CDA-bewindslieden Bleker en Knapen laten zich nu zeer kritisch uit over het avontuur met de PVV. Dat hadden zij beter eerder kunnen doen. VVD-fractievoorzitter Blok heeft geen goed woord over voor de opstelling van Wilders in het Catshuis, maar sluit niet uit dat de VVD toch weer met de PVV gaat samenwerken. Dat is voor de kiezer niet te volgen.

Ik vind samenwerking met de PVV onwenselijk. Na de schoffering door Wilders van zijn coalitiepartners, na zijn onberekenbare gedrag in het Catshuis en vooral vanwege zijn verwerpelijke opvattingen over verschillende bevolkingsgroepen, moet de VVD de PVV uitsluiten als coalitiepartner. Daarmee maakt ze duidelijk geen benepen conservatieve partij te zijn, maar een echte liberale partij. Iedereen weet dan weer waar de VVD voor staat. Daar hebben de kiezers recht op voor zij 12 september naar de stembus gaan.

Door donderdag zo'n belangrijk akkoord te sluiten heeft de VVD een grote stap in de juiste richting gezet. Dat geldt ook de inhoud van het akkoord. Het is logisch en politiek zuiver als deze vijf partijen na de verkiezingen meteen gaan werken aan het vormen van een coalitie; uiteraard als zij samen een Kamermeerderheid verkrijgen.

Nu de verkiezingen pas in september plaatsvinden is het van des te groter belang dat de kabinetsformatie daarna kort is. Ons land kan het zich niet veroorloven dat er nog maanden na de verkiezingen wordt getwijfeld aan de houdbaarheid van de deze week afgesproken maatregelen. Daarom pleit ik ervoor dat alle partijen afspreken dat de formatie maximaal vier weken mag duren. Is er dan geen overeenstemming over een parlementair meerderheid- of minderheidkabinet dan is het tijd voor een zakenkabinet. Het is vast geen toeval dat Wijers, Rinnooy Kan, Wijffels, Sybilla Dekker, Rouvoet en Rosenmöller daar nu tijd voor hebben.


 

Red.:  Maand of nog iets korter terug terug ook langdurig bij Nieuwsuur 

Naar Cultuur, gelijkheid , Westerse organisatie , Sociologie lijst , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]