De Volkskrant, 23-01-2013, van verslaggever Remco Meijer 2012

Over toekomst Nederland in Europese Unie

Samsom slaat uitnodiging Wilders voor referendum af


Tussentitel: 'Burger kan zich in 2014 uitspreken bij verkiezingen'

PvdA-leider Diederik Samsom slaat de uitnodiging van PVV-leider Geert Wilders af om, eventueel samen met de SP, een referendum te organiseren over de toekomst van Nederland in de Europese Unie. 'De burgers kunnen zich uitspreken tijdens de Europese verkiezingen van juni 2014', vindt Samsom..

Wilders kwam donderdag met zijn invitatie, nadat Samsom woensdagavond in Nieuwsuur had gezegd 'niet bang' te zijn voor een eventueel referendum.

'Als de vraag is in of uit de EU, zal zelfs de SP in de EU willen blijven', aldus Samsom, die al de hele dag uiterst gereserveerd had gereageerd op de speech van de Britse premier David Cameron, leider van de Conservatieve Partij. Die beloofde de Britten woensdag, na zijn eventuele herverkiezing, een referendum in 2017 over het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk.

Wilders maakte handig gebruik van de opmerking van Samsom door hem een zogenoemde politieke handreiking te doen. Maar hoewel er in het regeerakkoord Bruggen slaan niets over is afgesproken, is het kabinet-Rutte II (VVD en PvdA) geen voorstander van referenda, omdat de VVD tegen is. Wel ligt bij de Tweede Kamer een initiatiefwetsvoorstel dat een raadplegend referendum, aangevraagd door ten minste 300 duizend burgers, mogelijk moet maken. Dat wetsvoorstel, mede door de PvdA ge´nitieerd, ligt er evenwel al jaren en heeft nog een lange weg te gaan.

In 2005 werd met een tijdelijke wet een referendum over de Europese Grondwet mogelijk gemaakt. Het initiatief kwam van PvdA, D66 en GroenLinks. Ook dat referendum was raadplegend, maar de overige partijen besloten zich aan de uitslag te committeren.

Ruim 60 procent van de kiezers verwierp de Grondwet. Aan de latere ratificatie van het Verdrag van Lissabon, de opvolger van de ook in Frankrijk verworpen Europese Grondwet, ging geen referendum meer vooraf.

SP-Kamerlid Harry van Bommel zei woensdag al voor een referendum te zijn, net als Wilders. Samen hebben de partijen 30 zetels. Zonder medewerking van de PvdA (38 zetels) is een Kamermeerderheid voor een referendum niet binnen handbereik.Naar Cultuur, gelijkheid , Albanese cultuur , Sociologie lijst , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]