De Volkskrant, 26-06-2013, column door Sheila Sitalsing .2010

Eerlijk

Tussentitel: 'Investeren': ook een alarmwoord

In het vraaggesprek dat de Volkskrant gisteren afdrukte met Diederik Samsom staat dat 'eerlijk delen een van de pijlers is van het regeerakkoord'. Nu zijn er een paar Haagse woorden die de argeloze lezer in de hoogste staat van paraatheid moeten doen schieten. 'De nullijn' is daar een van. Als iemand daarvoor pleit, meestal een werkgeverslobbyist of een politicus die zegt dat hij eerlijk deelt, wordt niet bedoeld dat pleiter zelf ten bate van de natie vrijwillig een tijdlang op een korst brood gaat kauwen, maar dat hij het een geniaal idee vindt als het gewone voetvolk dat doet.

'Investeren': ook een alarmwoord. Waar normale mensen het begrip 'investeren' reserveren voor kapitaal steken in een activiteit die naar verwachting op termijn opbrengsten zal genereren, wordt het woord in Den Haag gebruikt voor alle vormen van spenderen. Vermoedelijk omdat 'geld - uw geld, haha - verspillen aan heilloze plannetjes die daadkracht van het kabinet moeten suggereren' weinig wervend klinkt. En als Mark Rutte wil dat we ons spaargeld over de balk smijten bij de Mediamarkt, heet dat in de Haagse newspeak 'investeren in de economie'. Sexy hakken kopen, het nieuwe investeren.

Het woord waar evenwel de grootste waarschuwende werking van uit gaat is 'eerlijk'. Diederik Samsom is er dol op. Hij is 'eerlijk en sociaal', doet aan 'eerlijk delen' en vertelt 'het eerlijke verhaal', een verhaal dat het resultaat is van 'eerlijk ruilen' met de man wiens ideeŽn hij in een ander tijdsgewricht zei te verafschuwen - maar dat was misschien geen eerlijke uitspraak.

Dat het eerlijke verhaal meedeint met het humeur van de coalitie, dat het ene eerlijke verhaal soms in flagrante tegenspraak is met het andere, dat het eerlijke verhaal zomaar fundamentele wijzigingen kan ondergaan, daar moeten we niet zuur over doen. Sommige rechtlijnigen gaan dan gedraai roepen, maar in Den Haag zeggen ze netjes: voortschrijdend inzicht.

En zo stond Diederik Samsom gisteren over anderhalve pagina Volkskrant, vol van voortschrijdend inzicht, de oplossing voor de crisis te schetsen. Ja, het kabinet gaat 6 miljard extra uit de economie trekken, gaf hij toe, en ja, dat gaat met lastenverzwaringen gepaard, en ja, dat treft de economie. Maar bij de PvdA hebben ze geleerd dat je andermans geld kunt uitgeven en dat je dat vervolgens met veel spektakel kunt presenteren als een 'investering' in de economie. Andermans geld komt ditmaal uit de kassen van pensioenfondsen, woningcorporaties, banken en particulieren. Samsom wil ze met onder meer garanties van de overheid 'verleiden' tot geld uitgeven, pardon, 'investeren'.

Ik meende het verkooppraatje te herkennen waarmee oud-bouwlobbyist Elco Brinkman lang heeft lopen leuren: pensioenpotten inzetten om de woningmarkt vlot te trekken en en passant banken van hun riskante hypotheken af helpen.

Pensioenfondsen zijn 'geen pinautomaat', versjteerde een chagrijnige pensioenfondsbestuurder Samsoms feestje meteen. En in m'n hoofd stelden zure stemmetjes vragen. Of het wel verantwoord is pensioengeld te steken in een leeglopende woningmarktzeepbel. Of meer overheidsgaranties afgeven wel slim is, gezien de waarschuwing die de Rekenkamer onlangs gaf over de onduidelijke risico's rond de vele garanties die de staat de afgelopen jaren al aan burgers, bedrijven, banken en andere eurolanden gaf. Maar van eerlijke antwoorden wordt het er natuurlijk niet gezelliger op.

Trouwens: 'verleiden'. Waar zou dat een Haags eufemisme voor zijn? Weest paraat.Red.:  Propaganda voor marktwerking, overal
 

Naar Vrije markt  , Economie lijst , Economie overzicht , of site home .
 
[an error occurred while processing this directive]