De Volkskrant, 16-03-2013, van verslaggever Sander Heijne 20 mrt.2013

Porsche verkoopt in recordjaar nog eens 143 duizend auto's meer

Porsche heeft het beste jaar uit de geschiedenis van het bedrijf achter de rug. Zowel binnen als buiten Europa zag de Zuid-Duitse sportwagenfabrikant het aantal verkochte auto's tot recordhoogten stijgen. De omzetten stegen navenant.

Dit heeft bestuursvoorzitter Matthias MŁller van Porsche vrijdag bekendgemaakt op de jaarlijkse persconferentie van de sportwagenfabrikant. Porsche verkocht afgelopen jaar wereldwijd ruim 143 duizend auto's. Dit is bijna een kwart meer dan in 2011, dat ook al een recordjaar was. De winst steeg met eenvijfde tot 2,44 miljard euro.

De cijfers tonen dat Porsche relatief immuun is voor de schuldencrisis die Europa nu al jaren in haar greep houdt. Porsche zag de Europese verkopen afgelopen jaar met gemiddeld 8 procent stijgen. Op de Duitse thuismarkt bedroeg de groei zelfs 16 procent. Buiten Europa profiteren de Duitsers volop van de economische groei in landen als China (plus 32 procent) en de Verenigde Staten (plus 34 procent).

De goede cijfers van Porsche zijn niet verrassend. In opkomende economieŽn is de vraag naar Europese sportwagens groot. In Europa zijn het vooral de lagere- en middeninkomens die worden getroffen door de crisis. De dure sportwagens van Porsche zijn voor deze groepen zelfs in economisch goede tijden nauwelijks betaalbaar. De rijken voelen de crisis veel minder in hun portemonnee.

Porsche is niet het enige merk uit de Volkswagen Groep dat een goed jaar achter de rug heeft. Eerder deze week presenteerde autobouwer Audi al een recordomzet. Lamborghini - nog een lid van de Volkswagenfamilie - meldde deze week eveneens een omzetstijging van 30 procent.

Donderdag meldde de Beierse BMW Groep ook nog nooit zoveel auto's te hebben verkocht als in 2012. Audi en BMW zijn in een hevige concurrentieslag verwikkeld om de gunst van de Chinese liefhebber van Duitse luxewagens. Vooralsnog lijken zowel de Volkswagen Groep als de BMW Groep van die strijd te profiteren.
Red.:  

Naar Cultuur, gelijkheid , Albanese cultuur , Sociologie lijst , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]