De Volkskrant, 18-03-2013, van verslaggever Remco Meijer

2012

Samsom vraagt om geduld, zijn opdracht loopt tot 2021

Tussentitel: Wij zijn dingen aan het loslaten die mij niet bevallen - Arie de Jong - Oud-Kamerlid PvdA

Hij heeft het uitgerekend. Nog 1.465 dagen te gaan tot de volgende Kamerverkiezingen in maart 2017. 'Ik vraag u niet nu al uw geduld te verliezen', zegt PvdA-leider Diederik Samsom zaterdagmiddag tegen zijn achterban. Daar heerst teleurstelling over wat het kabinet van VVD en PvdA na vier maanden heeft bereikt.

Aan het Binnenhof klinkt steeds luider de vraag hoe lang het kabinet-Rutte II nog overeind blijft, maar Samsom schetst in een zaal van de Jaarbeurs in Utrecht aan enkele honderden PvdA-leden zelfs een nog ruimer perspectief dan de volgende verkiezingen. Hij kijkt 'twee kabinetsperiodes verder'. Samsom, precies een jaar partijleider, vindt dat de PvdA bij de verkiezingen van september een 'opdracht' heeft gekregen 'die minstens loopt tot 2021'.

De zorgen van de leden liggen dichter bij huis. De Jonge Socialisten (JS) en een aantal afdelingen hebben deze 'politieke ledenraad' afgedwongen 'om de partij op koers te houden'. Dagvoorzitter Bert Blase, in het dagelijks leven burgemeester van Alblasserdam, wijst bij de opening van de middag op het 'tentachtige' dak van de zaal, dat de wind vrij spel geeft. 'Om de sfeer dynamisch te houden.'

Dat gaat vanzelf ook wel. Afgevaardigden van de vakbond AbvaKabo winden zich op over het voorgenomen beleid rond de sociale werkvoorziening. JS-voorzitter Toon Geenen heeft net als veel aanwezigen bedenkingen bij de rigide 3-procentsgrens voor het begrotingstekort. Het vroegere gemeenteraadslid Aad Burger uit Utrecht stelt vast dat Nederland wordt geregeerd door de oppositie, niet door de regering. En oud-Tweede Kamerlid Arie de Jong zegt: 'Wij zijn dingen aan het loslaten die mij niet bevallen.' Applaus is hun deel.

De partijtop is ruim vertegenwoordigd om de kritiek te pareren. Behalve Samsom zijn voorzitter Hans Spekman, vicepremier Lodewijk Asscher, minister van FinanciŽn Jeroen Dijsselbloem en een flink aantal Kamerleden present. 'Rustig blijven', is het devies van senator Marleen Barth. Asscher weerlegt in een zelfverzekerd betoog het verwijt dat de PvdA nu VVD-beleid uitvoert. 'Ook zonder ons had er bezuinigd moeten worden. Het maakt iedere dag uit dat wij het doen en niet iemand anders.'

In de zaal klinkt de waarschuwing dat de PvdA na het avontuur met de VVD niet moet overkomen wat het CDA overkwam na de samenwerking met de PVV: een harde afstraffing door de kiezer. Voorbarig, vindt de partijleiding, want die landelijke verkiezingen komen er dus voorlopig niet. Wel een groot PvdA-congres, eind april. Dat is, als resultaten uitblijven, al lastig genoeg.
Naar Politieke analyse , Politiek lijst , Politiek & Media overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]